Rapport
De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde dit jaar een kritisch rapport met een aantal conclusies: Veestallen worden steeds groter en dat verhoogt de kans dat een stalbrand zeer veel slachtoffers maakt; De huidige vrijwillige aanpak faalt, de overheid moet meer regie nemen; Het ministerie en de veehouderij geven stalbranden onvoldoende prioriteit. Een brand waarbij 130.000 stuks pluimvee of 7.000 varkens omkomen, wordt gezien als een ‘acceptabel’ risico.

Combinatie
Hoe komt het dat er zoveel stalbranden zijn? Schouten: “De combinatie van mestgassen, goedkope (lees: brandbare) materialen en luchtwassers maakt de luchtdichte stallen extreem brandgevaarlijk. Een klein vonkje is vaak al genoeg. In de intensieve varkenshouderij zijn varkens bij voorbaat kansloos, ze kunnen geen kant op. Nu kunnen we – deels terecht – naar de overheid wijzen. Natuurlijk moeten er strengere regels komen die stallen brandveiliger maken.

 

 

 

 

 

Maar vier jaar na de verwoesting van de Knorhof – kunnen we misschien ook eens kritisch kijken naar onze eigen rol als burger en consument. Wij kopen uiteindelijk het vlees van deze dieren die met duizenden bij elkaar worden opgesloten in potdichte stallen. Deze dieren worden opgesloten in een gevangenis zonder nooduitgang vanwege de enorme vraag naar veel te goedkoop vlees. Als consument kun je ervoor kiezen om daar niet langer aan bij te dragen. Toen de Knorhof was afgebrand, las ik een schrijnend bericht. Omwonenden klaagden over de kadavers die nog niet waren opgeruimd. Door de stank was het niet mogelijk om buiten te barbecueën. De ironie van die klacht ontging deze mensen vermoedelijk, maar zonder barbecues met goedkoop vlees had dit drama volgens mij nooit plaatsgevonden. Goed om bij stil te staan”, aldus Schouten.

Voor meer informatie: www.varkensinnood.nl/stalbranden

Volg Security Management op LinkedIn