De Tweede Kamer is op 24 oktober akkoord gegaan met de tijdelijke, ruimere inlichtingenwet. Met die wet kunnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) sneller zicht krijgen op spionagepogingen van landen als Rusland of China.
Politieke partijen maakten zich zorgen of de privacy van burgers niet in de knel zou komen en of het toezicht toereikend is. Maar na aanpassingen door het kabinet en voorstellen vanuit de Kamer vinden partijen de aanvullende wet in balans.
> LEES OOK: Tijdelijke wet cyberoperaties geeft veiligheidsdiensten meer bevoegdheden
Geen toestemming vooraf meer nodig
Door de tijdelijke wet kunnen cyberexperts van de inlichtingendiensten sneller onderzoeken of landen cyberaanvallen uitvoeren op Nederland. Nu nog moeten zij vooraf toestemming krijgen, maar omdat cyberdreigingen vaak erg acuut zijn duurt dat proces volgens het kabinet te lang. In plaats daarvan kijkt een toezichthouder tijdens de operatie tegelijkertijd mee of alles volgens de regels gaat en er geen onnodige risico’s worden genomen.
Eerder zijn er operaties afgeblazen vanwege het vele bureaucratische werk vooraf, zegt verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Hij nam onlangs de taken over van minister Hanke Bruins Slot, die Wopke Hoekstra opvolgde als buitenlandminister.
> LEES OOK: Kaj Hollemans: aanpassing Sleepwet is reden tot zorg
Capaciteit toezichthouder uitgebreid
In de Kamer leefden zorgen of de toezichthouder wel goed uitgerust is voor de uitgebreidere taak. Maar De Jonge wees er vorige week op dat hun capaciteit wordt uitgebreid met waar de toezichthouder zelf om heeft gevraagd, namelijk tien fulltimebanen.
Bewaren van gegevens aan banden
Niettemin vangen de diensten straks het verkeer van Nederlanders af, waar dat tot nu toe niet mocht. Die gegevens kunnen een jaar lang worden onderschept en mogen vervolgens een half jaar worden bewaard. De wet regelt ook dat hackers gemakkelijker kunnen worden aangepakt, bijvoorbeeld als ze zich ‘verstoppen’ op de router van burgers.
> LEES OOK: Scherpe kritiek privacywaakhond op uitbreiding taken NCTV
Interesse in Russen niet in Netflix-gedrag
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de wet, alleen SP en Forum voor Democratie stemden tegen.
SP-Kamerlid Nicole Temmink zegt niet gerustgesteld te zijn dat burgers, maar ook bijvoorbeeld journalisten of advocaten, niet de dupe worden van de nieuwe wet. Ook FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vreest dat informatie van burgers afgetapt kan worden, zelfs in hele wijken, maar dat bestrijdt De Jonge. “We zijn niet geïnteresseerd in het Netflix-gedrag van uw buurman. We zijn geïnteresseerd in de Russen.”
In de Eerste Kamer lijkt eveneens een ruime meerderheid voor de extra bevoegdheden van de diensten te zijn.
Volg Security Management op LinkedIn