Ik stam uit de tijd dat redacteuren nog (stevig) rookten. U voelt ’m al aankomen… Regelmatig waren er op de redactie prullenbakbrandjes, die dan vlot met koffie uit die lullige witte plastic bekertjes in rode houdertjes van Tedeco (door ons steevast ‘tedjes’ genoemd) werden geblust. Als dan toch het alarm afging, nam niemand dit serieus. Er waren toen überhaupt nog geen BHV’ers om de mensen naar buiten te begeleiden. De brandweer kwam er nooit aan te pas.
Jaren later, bij een andere uitgeverij, was er een calamiteit door uitzetting van een parkeerdek door de zomerhitte. Het alarm ging af, ik nam het niet serieus en bleef zitten. Toen ik vanaf de elfde etage naar beneden keek en zag dat de brandweer massaal was uitgerukt, sloop ik via de achteruitgang naar buiten. Een opmerkzame BHV’er vroeg tijdens mijn sneak-out of ik gek was geworden. Eenmaal buiten werd ik getrakteerd op applaus. Door het uitzetten van het beton was er kans op instorting. En onlangs was ik in een theater waar het brandalarm afging. Dat bleek na tien minuten loos alarm, maar toch: iedereen bleef rustig zitten!
Door rook en warmte vallen de meeste slachtoffers
Onze Nederlandse brandweer houdt zich – naast andere spoedeisende zaken – vooral bezig met de bestrijding van binnen- en buitenbranden. Let wel: de combinatie van rook en warmte veroorzaakt de meeste slachtoffers. Het redden van personen of dieren staat bij de brandweer centraal. Door het nat houden van belendende panden probeert de brandweer ook te voorkomen dat de vuurzee overslaat.
Menselijke fouten veroorzaken meeste branden
Volgens het Verbond van Verzekeraars waren er in 2020 zo’n 3600 bedrijfsbranden (dit is hoog ten tijde van covid-19). Anders dan bij woningbranden zijn bij bedrijfsbranden in Nederland nauwelijks of geen slachtoffers. In het eerste kwartaal van 2022 waren er in Nederland negen fatale woningbranden. Daarbij zijn tien mensen omgekomen. In 2021 woedden 27 branden in woningen met 31 slachtoffers. Dit zijn cijfers uit het dashboard Fatale Woningbranden, die de vakgroep Brandweerzorg van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (het voormalige IFV) per kwartaal opstelt. Het leeuwendeel van de woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Bij een aantal branden bleek technische apparatuur de vermoedelijke oorzaak, maar vaak blijft de oorzaak onbekend.
Rookmeldersplicht vanaf 1 juli
Op 1 juli is in Nederland een rookmeldersplicht voor woongebouwen ingevoerd. In bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen, theaters et cetera is de brandbeveiliging door het Bouwbesluit op orde. Daar komt het aan op inspectie en onderhoud. Ik heb al een aantal maanden vier rookmelders liggen en neem mij steeds voor ze te installeren. Maar het komt er niet van. Dom natuurlijk. Ik ga er vandaag nog mee aan de slag!
Marcel van Duijn, Hoofdredacteur
redactie@securitymanagement.nl
Meer blogs van Marcel van Duijn:
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn