Betaalvereniging Nederland schat in dat in 2021 de schade door bankhelpdeskoplichting zal oplopen naar 40 miljoen euro. Deze vorm van fraude wordt ook wel spoofing genoemd. In 2020 was de schade nog 27 euro miljoen. Ondanks de vele media-aandacht voor deze vorm van bedrog, blijkt het aantal slachtoffers nog steeds toe te nemen. Vooral onder senioren.
Bij telefonische spoofing belt een oplichter namens de bank van het slachtoffer en maakt het slachtoffer met een smoes wijs dat bijvoorbeeld zijn of haar bankrekening niet meer veilig zou zijn. Het slachtoffer wordt dan misleid om zelf zijn hele banksaldo met 1 of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’.
> LEES OOK: Schade als gevolg helpdeskfraude explosief gestegen
Bij het telefoongesprek ziet het slachtoffer soms het echte telefoonnummer van die bank op zijn of haar telefoonscherm. Omdat het misbruik van de echte telefoonnummers van banken steeds beter technisch kan worden voorkomen, blijken oplichters nu meestal vanaf een willekeurig, onbekend nummer te bellen.
Voorlichtingscampagne
Omdat de schade toeneemt en de oplichters hun aanpak wijzigen, hebben de banken eerder dit jaar een collectieve voorlichtingscampagne gericht op ouderen gehouden. Ook via internetbankieren en mobiel bankieren blijven banken hun klanten waarschuwen. Dat heeft de toename echter nog niet kunnen stoppen, zegt Betaalvereniging Nederland.
300 slachtoffers per maand
Per maand worden er volgens de vereniging zo’n 300 voorvallen van spoofing bij banken gemeld. De gemiddelde schade per slachtoffer is zo’n 10.000 euro.
Vijf spoofing-fabeltjes snel ontzenuwd
Betaalvereniging Nederland waarschuwt dat banken nooit om pincodes of het overboeken van geld naar een veilige rekening zouden vragen, omdat zij bij een een onveilige situatie zelf de rekening kunnen blokkeren. Verder wijzen ze erop dat:
- Een bank nooit vraagt om een bankpas (thuis) aan iemand af te geven.
- Ook vraagt een bank nooit om toegang tot de computer of smartphone van een klant.
- Een bank nooit vraagt om een bankpas per post op te sturen.
- Wanneer iemand ongevraagd en onverwacht wordt gebeld door zijn of haar bank, dan adviseert de vereniging om het gesprek direct te beëindigen en zelf terug te bellen naar de bank. Terugbellen kan het beste via een officieel en openbaar telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht, bijvoorbeeld op een bankpas, via internetbankieren of in de mobiele app van de bank.
Bron: hetccv.nl
Volg Security Management op LinkedIn