Nederlandse werknemers zijn zich nog onvoldoende bewust van onveilig gedrag als het gaat om werkcomputers en smartphones. En nu we steeds meer ook thuis gaan werken, brengt dit nieuwe risico’s met zich mee. Zowel thuis als op het werk.
HP deed onderzoek naar het gedrag van Europese werknemers bij het gebruik van werkapparaten en de bescherming van hun gegevens. Nederlanders scoren op sommige punten goed. Ze laten hun werktoestellen bijvoorbeeld niet gebruiken door anderen. Maar er zijn een hoop verbeterpunten.
Meer endpoints door hybride werken
Driekwart van de werknemers geeft aan dat de grenzen tussen hun persoonlijke en professionele leven vervaagt door het hybride werken. Bedrijven moeten op zoek naar nieuwe oplossingen om zichzelf en werknemers te beschermen en tegelijkertijd de mobiliteit van werknemers blijven faciliteren. Hybride werken zorgt voor meer endpoints dan voorheen, waardoor er meer risico ontstaat.
Laag bewustzijn rondom virusaanvallen, phishing en hacking
De verschuiving naar hybride werken maakt ons kwetsbaar. De snelle overgang naar massaal thuiswerken heeft geleid tot verschillende manieren waarop een aanvaller kan toeslaan. De kans op geslaagde aanvallen neemt daardoor toe. Wereldwijd is sinds de coronacrisis het aantal cyberaanvallen toegenomen met 238 procent.
Mannen vaker gehackt dan vrouwen
Zes procent van de Nederlandse respondenten zegt in de laatste twaalf maanden een virus op hun computer te hebben gehad. Of het slachtoffer te zijn geweest van phishing en/of hacking. Van de slachtoffers was 67 procent man en 33 procent vrouw. Uit de HP-studie kwam ook naar voren dat een gebrek aan zorgen over een inbreuk in persoonlijke gegevens, vaker voorkomt bij mannen (49 procent) dan bij vrouwen (45 procent). Daarnaast kwam naar voren dat 85 procent van de Nederlandse slachtoffers hun beveiligingsupdates uitstellen.
Nederlanders houden hun werk en privéleven niet goed gescheiden
Drie van de vijf Nederlandse respondenten (54 procent) gebruiken hun privételefoon of laptop om werkapplicaties of netwerken te gebruiken. Toch zegt een ruime meerderheid (78 procent) dat ze hun werkapparaat niet laten gebruiken door anderen. En een kleine meerderheid (60 procent) gebruikt hun werkapparaat in publieke plaatsen zoals een café, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt.
Geen zorgen over datalekken
Uit de studie blijkt ook dat bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) zich geen zorgen maakt over een inbreuk op hun persoonlijke gegevens. Ruim een kwart (27 procent) geeft aan zich hier over zorgen te maken bij het gebruik van zowel hun telefoon als hun laptop. Acht procent van de respondenten maakt zich alleen zorgen bij gebruik van hun laptop. Een andere acht procent maakt zich alleen zorgen bij gebruik van hun telefoon.
Wel wachtwoord wijzigen
Verrassend genoeg geven Nederlanders aan wel regelmatig hun wachtwoord te veranderen. 13 procent doet dit maandelijks, 47 procent doet dit elk kwartaal en 24 procent doet dit jaarlijks. Slechts 16 procent van de Nederlanders verandert hun wachtwoord nooit. Veel voorkomende redenen hiervoor zijn onder andere dat men moeite heeft met het onthouden van veel wachtwoorden, luiheid of een gebrek aan bewustzijn over de noodzaak.
Kwetsbare systemen beveiligen
Nu ook werkgevers aangeven meer te willen investeren in thuiswerken, moeten er stappen worden gezet om kwetsbare systemen op te lossen. Apparaten van werknemers komen overal vandaan en cloud-apps worden steeds populairder om de productiviteit van werknemers te verhogen. De vraag wordt dan ook hoe beveiligingsteams deze nieuwe omgeving kunnen controleren en beveiligen.
Volgens HP moet er meer aandacht zijn voor endpoints en de risico’s van hybride werken.
Meer lezen op HP.