Jean-Paul van Avermaet, topman van het Belgische postbedrijf Bpost, is ontslagen. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving in De Tijd en De Standaard. Voorzitter van de raad van bestuur François Cornelis neemt voorlopig het dagelijkse management op zich.

Afgelopen week werd bekend dat een een aantal bestuurders Van Avermaet niet meer steunden. De topman is verwikkeld in een onderzoek naar mogelijke concurrentieafspraken bij zijn vorige werkgever, het beveiligingsbedrijf G4S. Ook maakte het postbedrijf eerder tegenvallende financiële resultaten bekend, waardoor het beursaandeel kelderde.

Kostenbesparingen
Bpost is de leidende postoperator in België met een breed scala aan postale en aanverwante diensten. Het bedrijf staat vooral in voor het ophalen, de sortering, het transport en de bestelling van brieven en pakjes. Net als andere postbedrijven kampt bpost met een  terugval in het aantal bezorgde brieven, dat slechts deels wordt gecompenseerd door de volumestijging bij de pakketten. Het aantal postkantoren is sinds 2010 redelijk op peil gebleven, maar het aantal werknemers is wel fors gedaald. Mede door kostenbesparingen slaagt het bedrijf erin de meeste jaren met winst af te sluiten.
Volgens De Standaard en De Tijd was het de Belgische regering, meerderheidsaandeelhouder van Bpost, die aandrong op het onmiddellijke ontslag van Van Avermaet. Tijdens een speciale bijeenkomst besloot de raad van bestuur tot het directe ontslag van Van Avermaet.

Volg Security Management op LinkedIn