De Europese Unie heeft de regelgeving op het gebied van cybersecurity aangescherpt met de NIS2-richtlijn. Deze richtlijn heeft een grotere reikwijdte dan zijn voorganger NIS en voorziet in hogere boetes. Door middel van deze richtlijn wil de Europese Unie bedrijven dwingen om hun cybersecurity te verbeteren. Ook jouw bedrijf krijgt ermee te maken, maar hoe dan en wat moet je doen? Wouter Hindriks, Security Architect bij Avit Group, beantwoordt drie vragen.
De NIS2-richtlijn verandert de mindset van bedrijven ten opzichte van cybersecurity. Voorheen zagen sommige bedrijven investeringen in cybersecurity als onnodig, maar nu is het verplicht om een minimumniveau van cybersecuritymaatregelen te implementeren. Bedrijven moeten beseffen dat ze verantwoordelijk zijn voor het serieus nemen van cyberveiligheid en het implementeren van passende maatregelen.
Het niet naleven van de NIS2-richtlijn kan negatieve gevolgen hebben, zoals het doelwit worden van cyberaanvallen, juridische consequenties, boetes en reputatieschade. Het is dus essentieel dat bedrijven cybersecurity serieus nemen en de nodige maatregelen treffen om risico’s te minimaliseren.
Wie moet er aan de NIS2-vereisten voldoen?
Hoewel de richtlijn in eerste instantie van toepassing is op specifieke sectoren zoals o.a. energie (elektriciteit, olie, gas), transport, financiën, gezondheidszorg en digitale infrastructuur, moeten ook alle organisaties in de aanleverketen van deze sectoren zich voorbereiden op de NIS2-richtlijn. Dit komt doordat de effecten van cyberaanvallen zich kunnen verspreiden naar meerdere bedrijven in de keten.
Als voorbeeld kunnen we een bedrijf nemen dat voldoet aan de NIS2-richtlijn, maar afhankelijk is van een leverancier die niet aan deze richtlijn voldoet. In het geval van een succesvolle aanval op die leverancier, kan het bedrijf nog steeds de negatieve gevolgen ondervinden ondanks dat het bedrijf aan de richtlijn voldoet. Daarom verplicht de richtlijn bedrijven ook om te zorgen voor de veiligheid van hun leveranciers. Als bedrijf zonder een NIS2-strategie word je minder aantrekkelijk voor samenwerkingen, zelfs als het voor jou op dit moment nog niet noodzakelijk lijkt.
Hoe bereid je je voor op NIS2?
Met de NIS2-richtlijn worden bedrijven geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Veel organisaties hebben onvoldoende kennis en schakelen externe bedrijven in voor ondersteuning. Er is een risico van bedrijven die inspelen op angst en tijdsdruk, dus voorzichtigheid is geboden bij het selecteren van betrouwbare partners. Om misbruik van de situatie te voorkomen moeten bedrijven de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van aanbieders controleren. Het is belangrijk om je hoofd koel te houden, want er is nog voldoende tijd om op tijd klaar te zijn als je nu begint. De Digital Trust Community en een evaluatie van bestaande cybersecuritymaatregelen kunnen helpen bij de voorbereiding op de NIS2-richtlijn.
Bron: Avit
Lees ook:
- NIS2 in de Benelux: Wat beveiligingsexperts moeten weten
- Nieuwe Europese richtlijn moet digitale weerbaarheid verhogen
- Met Europese NIS2-richtlijn gaan strenge verplichtingen gelden voor cybersecurity