Winkeldiefstal. Het is een probleem, maar bij de politie heeft het weinig prioriteit, en de privacywetgeving lijkt in het voordeel van de criminelen. Wat kunnen winkeliers doen? Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland geeft tips.
Een paar jaar geleden lag dat aantal overvallen op drie per dag, nu is dat gedaald tot onder de één. Maar het aantal winkeldiefstallen daalt niet mee, en hetzelfde geldt voor het zogenoemde mobiel banditisme. “Al deze criminaliteit samen kost de detailhandel jaarlijks 1 miljard euro”, vertelt Bert van Steeg.
1. Wat doet de branche daaraan?
“Detailhandel Nederland geeft voorlichting. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk samen te werken met partijen als politie en het ministerie van Veiligheid & Justitie. Het is belangrijk dat winkeliers verdacht gedrag snel herkennen, en dat ze weten waar de meest gewilde producten staan opgesteld, zoals de merkkleding. Maar net zo belangrijk is het om je winkel zo in te richten dat je overzicht kunt houden. Dat je een zo groot mogelijk gebied laat bestrijken door eventuele camera’s.”
>> Tip: Bezoek het Solutions Theater tijdens de SSA 2015. Bert van Steeg presenteert ‘De Prijs van Privacy – Hoe privacywetgeving een veilige winkel in de weg staat’. Kom ook!
2. Spelen die camera’s een belangrijke rol bij preventie?
“Nog niet genoeg. Natuurlijk, de technische kant van de zaak wordt steeds beter, onder andere doordat de branche samenwerkt met een professioneel beveiligingsbedrijf. Maar als het delict is gepleegd, en de dader in beeld verschijnt, stuiten we op allerlei juridische obstakels. Een winkelier wil bijvoorbeeld een waarschuwing uitzenden naar zijn collega’s. Maar beelden van de dader op internet plaatsen, dat is verboden. Privacy weegt zwaarder dan preventie.”
3. Zo’n winkelier kan toch gewoon naar de politie stappen?
“Maar die zal er niet zoveel aan doen, want die politie heeft een beperkte capaciteit. En de prioriteit ligt bij misdaden met een grotere impact op de samenleving, zoals overvallen. Begrijpelijk, maar ook heel frustrerend, omdat de politie wel regelmatig een beroep doet op de winkeliers.”
>> Lees ook Winkeldiefstal moet minder
4. Hoezo?
“Dat zie je bijvoorbeeld als er buiten een winkelcentrum een paar fietsen worden gestolen. Als dat gefilmd is door een beveiligingscamera, kan de politie die beelden vorderen. Hier werken winkeliers aan mee, maar dat kost ze veel tijd. Je moet die specifieke fragmenten zoeken die worden gevorderd, en dan is het nog een heel karwei om die aan de politie door te spelen.”
5. Dus cameratoezicht kost alleen maar tijd?
“Gelukkig zie je een kentering. Er ligt een wetsvoorstel bij de Raad van State waarbij het delen van videobeelden wel wordt toegestaan. Maar het kan nog jaren duren voordat dat door de Eerste Kamer is.”
6. En tot die tijd?
“Tot die tijd blijven winkeliers investeren in preventie en moeten alle mogelijkheden worden benut om winkeldieven harder aan te pakken. Bijvoorbeeld door nog meer gebruik te maken van ‘Afrekenen met Winkeldieven’, waarmee winkeliers 181,- euro kunnen verhalen op de dader. Hierbij kunnen ze samenwerken met particuliere beveiligers, die ervaring hebben met de afhandeling van dit soort situaties.”
Tip: SSA-sessie ‘De prijs van privacy’
Tijdens het Solutions theater op de SSA-beurs in RAI Amsterdam worden 2 sessies gegeven over De prijs van privacy. Kom ook! RAI Amsterdam vormt van 22 tot en met 24 september het middelpunt voor installateurs, distributeurs, fabrikanten, adviseurs, system integrators, security managers, eindgebruikers en de publieke sector.