Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. De grootste zorg betreft uiteraard de volksgezondheid, maar inmiddels zijn ook de economische gevolgen groot en dreigt maatschappelijke ontwrichting. Security Management vroeg Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche wat de gevolgen zijn voor de beveiligingsbranche.
Ook voor Ard van der Steur zijn het momenteel hectische tijden. Samen met het secretariaat van de Nederlandse Veiligheidsbranche is hij bijna 24/7 in touw. “We staan constant in contact met onze achterban om te horen wat er bij hen speelt en zorgen ervoor dat ze van de juiste informatie worden voorzien. Verder hebben we overleg met collega-bestuurders van andere brancheorganisaties, met VNO-NCW, met de NCTV. Als het echt nodig is met de bewindspersoon of de mensen daar net onder op het ministerie.”
Wat is de impact van de coronacrisis op de bedrijven in beveiligingsbranche?
“Die is enorm. Neem de bedrijven die zich bezighouden met evenementen- en horecabeveiliging. Die hebben de afgelopen week in een klap hun totale omzet zien wegvallen en zitten echt in grote problemen. Maar ook de klassieke bedrijven in de objectbeveiliging krijgen forse klappen doordat warenhuizen en kantoren (gedeeltelijk) sluiten. Kijk ook naar Schiphol waar de activiteiten worden afgeschaald. Branche breed zijn er momenteel dus zeer grote en acute problemen. Die zijn van dusdanige aard dat je ze als bedrijf zelf niet kunt opvangen.”
En wat zijn de gevolgen voor de beveiligers op de werkvloer?
“Ik weet dat alle werkgevers hebben gezorgd voor duidelijke instructies en dat de mensen daar ook heel verantwoord mee omgaan. Maar het werk is wel moeilijker geworden, waarbij de mensen vooral aan hun eigen gezondheid moeten denken want die is het belangrijkste. Gelukkig hebben we er ook voor gezorgd dat beveiliging alsnog erkend is al cruciaal beroep. Daardoor is ook de kinderopvang goed geregeld. Want het is van belang dat zoveel mogelijk beveiligers aan het werk kunnen blijven.”
Heeft u al cijfers hoeveel beveiligers er thuiszitten doordat werk is weggevallen, of als gevolg van stijgend ziekteverzuim?
“De oproep is natuurlijk dat als mensen ziektesymptomen hebben ze niet naar hun werk gaan. Mijn indruk is dat het ziekteverzuim daardoor wel iets is gestegen. Tegelijkertijd zien we ook dat mensen heel loyaal en verantwoord reageren en hun werk doen. Daar ben ik erg blij mee. Maar ik heb nog geen cijfers hoeveel beveiligers er thuiszitten doordat er direct werk is weggevallen.”
Wat zijn uw zorgen voor de korte termijn?
“Mijn eerste en grootste zorg als voorzitter van de branchevereniging die 90 procent van de markt vertegenwoordigd is momenteel de gezondheid van de mensen die in de branche werken. Het tweede punt van zorg is om de bedrijven die het echt moeilijk hebben door deze moeilijke periode te loodsen. En een derde punt van zorg is dat we de cruciale rol die de beveiligingsbranche speelt in bijvoorbeeld het geld- en waardetransport, de objectbeveiliging, of de particuliere alarmcentrales optimaal kunnen blijven vervullen.”
Welke knelpunten verneemt u uit uw achterban?
“Wat ik hoor is dat de zorgen zeer serieus zijn en dat bedrijven voorzien dat ze zonder overheidsmaatregelen in liquiditeitsproblemen kunnen komen. Gelukkig heeft het kabinet een zeer ruimhartig steunpakket aangekondigd, waarmee voor deze bedrijven oplossingen worden geboden. Knelpunt dat we hierbij signaleren is wel hoe snel de aangekondigde overheidsmaatregelen uitgevoerd gaan worden. ”
Ik roep ook opdrachtgevers op om verantwoord om te gaan met hun verantwoordelijkheid en de branche te helpen deze moeilijke periode door te komen
“Daarom roep ik ook opdrachtgevers op om verantwoord om te gaan met hun verantwoordelijkheid en de branche te helpen deze moeilijke periode door te komen. Betaal dus je facturen op tijd, want wij moeten ook onze mensen betalen – mensen die zich met hart en ziel voor opdrachtgevers inzetten en die moeten ook hun salaris kunnen krijgen.”
U noemt het afgekondigde steunpakket ruimhartig. Doet het kabinet voldoende?
“We kunnen goed met dit pakket uit de voeten. Er komen ook veel punten in terug uit de brief die de Nederlandse Veiligheidsbranche op 13 maart jl. aan het kabinet heeft gestuurd. Met name de termen flexibiliteit en meebewegen zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. De Nederlandse Veiligheidsbranche ondersteunt het pakket dan ook volledig en is er erg blij mee. Tegelijkertijd is onze zorg dus de snelheid van uitvoering. Het is van belang dat bedrijven, zoals in de evenementen- en horecabeveiliging die acuut in liquiditeitsproblemen komen, snel worden geholpen. We hopen daarom op een goede en snelle uitvoering.”
>> LEES OOK: Coronacrisis leidt tot ongekend hoog aantal cyberaanvallen
Wat doet de Nederlandse Veiligheidsbranche zelf om de lid-bedrijven wat lucht te verschaffen?
“De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft inmiddels ook eigen ondersteunende maatregelen voor de leden genomen. Daarbij kijken we naar uitstel van betaling van de contributie om de liquiditeitspositie van de leden nu niet onnodig te belasten. En we hebben een beroep gedaan op het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging en het Pensioenfonds om inning uit te stellen of bedrijven op een andere manier tegemoet te komen. Bovendien zijn we in overleg met de vakbonden om tot passende maatregelen te komen. De bonden stellen zich constructief op, maar ook voor hun is het een heftige periode.”
>> LEES OOK: Corona: wat zijn de gevolgen?
“Het goede nieuws is wel dat onze belangen gelijk oplopen: we willen allemaal dat beveiligers aan het werk blijven en dat de bedrijven overleven. Ik reken dan ook op medewerking van de bonden als het gaat om verlof opnemen en de verschuivingstoeslag, de flexibiliteit moet maximaal zijn in het belang van de werkgelegenheid. Dus het is niet zo dat we er zijn met alleen het steunpakket van het kabinet, alle lastenverlichting helpt in deze tijd.”
Kan de branche de komende tijd een rol spelen als het gaat om de veiligheid in Nederland?
“Daarover zijn we in overleg met onder andere de NCTV. Stel dat we ook hier een lock down zouden krijgen, dan moeten beveiligers gewoon hun werk kunnen blijven doen. Aan de andere kant, als zo’n situatie zich zou voordoen en om deze beheersbaar te houden, dan zijn wij uiteraard beschikbaar met onze mensen die nu geen werk hebben. Dat aanbod van ons ligt inmiddels zowel bij de politie als de NCTV. Wij hebben gemeld dat wij mensen beschikbaar hebben, dus mocht er een verzoek komen van de overheid dan zie ik daar zeker een rol weggelegd voor de beveiligingsbranche. Beveiligers zijn goed opgeleide professionals met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel die graag bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Ik merk ook dat de individuele beveiliger klaarstaat om zijn of haar steentje bij te dragen als dat nodig is en dat waardeer ik enorm.”
Wat zou u uw achterban willen meegeven in deze moeilijke tijd?
“Dat wij er als vereniging alles aan doen om de beveiligingsbedrijven en de bij hen werkende beveiligers ongeschonden door deze crisis te laten komen. Op de langere termijn is het immers van belang dat we ervoor zorgen dat na deze enorme dip de bedrijven weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen om hun eigen broek op te houden. Als de overheidsmaatregelen goed en snel worden geïmplementeerd, heb ik goede hoop dat dit lukt.”
Arjen de Kort
Deel je nieuws met ons!
Vanwege de coronacrisis zal Security Management zoveel mogelijk de ontwikkelingen hierover volgen in artikelen en berichten in de nieuwsbrief en op de website. Wij doen daarnaast aan onze lezers de oproep om zoveel mogelijk van wat er speelt met ons te delen via securitymanagement@vakmedianet.nl.