Het demissionaire kabinet is van plan om per jaar ongeveer een half miljard euro extra uit te trekken voor de bestrijding van onder meer ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen.

Dat is besloten tijdens de begrotingsonderhandelingen die inmiddels zijn afgerond, zo bevestigen ingewijden berichtgeving in de Telegraaf. De plannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. Justitieminister Ferd Grapperhaus had al eerder gezinspeeld op extra geld dat nodig is om de georganiseerde criminaliteit beter aan te kunnen pakken. Ook de Tweede Kamer wil dat.

Politiebond ACP
Politiebond ACP noemt het begrote bedrag “een eerste stap tegen ondermijning”. “Het nieuwe kabinet zal echt nog extra werk moeten verzetten om de ondermijnende criminaliteit serieus aan te pakken”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ACP had de politiek eerder opgeroepen om 400 miljoen euro extra uit te trekken voor extra rechercheurs en extra politiemensen op straat ter bestrijding van zware georganiseerde criminaliteit.

Peter R. de Vries
Momenteel doet een commissie onderzoek naar het stelsel van bewaken en beveiligen, onder meer van bedreigde personen. Daarbij doet de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de beveiliging van onder anderen journalist Peter R. de Vries, die in juli werd doodgeschoten na een televisieopname van RTL Boulevard in Amsterdam.

Volg Security Management op LinkedIn