Vraagje: hebben de rotzakken geprofiteerd van de pandemie die ons in de wurggreep hield? We lazen dat het aantal inbraken spectaculair daalde. Mensen bleven thuis; de inbrekers dus ook. We gingen niet meer op vakantie en ontnamen het inbrekersgilde daarmee een mooie kans om ongemerkt toe te slaan.
Onze huizen stonden ineens 24/7 onder ‘actief toezicht’. Straatroof, fietsendiefstal en zakkenrollerij (min 60 procent!) daalden ook. Geen wonder: het was stil op straat en maandenlang was er door de lockdown ’s nachts niemand buiten. Zakkenrollers zijn reuze handig, maar op anderhalve meter een portemonnee pikken, vereist Hans Klok-achtige vingervlugheid. Minder winkeldiefstallen is evenmin verrassend: de winkels waren immers ook op slot.
Hoera voor corona dus? Eh…, het beeld is genuanceerder. Online misdaad steeg (plus 64 procent!) en zware misdaad daalde over 2020 helemaal niet. Integendeel, zo blijkt uit onderzoek van RTL. Nog een opvallende stijging: het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem! Verklaring: mensen zagen beter wat in hun buurt gebeurde en hadden meer tijd om tips door te geven. Corona zorgde ook voor meer maatschappelijke betrokkenheid. De aangiftebereidheid steeg.
Boeven switchen moeiteloos van inbraken naar misdrijven die je vanachter je keukentafel kunt plegen
In het juristenblad MR lees ik over de groei van het aantal online misdaden. Advocaat Melissa Berkvens zag de opkomst van phishing-e-mails en babbeltrucs met malafide betaalverzoeken. Oplichters boden op Marktplaats spullen aan, ontvingen het geld maar verstuurden de bestelling niet. Een nieuwe criminele coronacarrière: boeven switchen moeiteloos van inbraken, berovingen, mishandelingen en drugshandel naar misdrijven die je vanachter je keukentafel kunt plegen. In Justitiële Verkenningen lees ik een artikel onder de veelzeggende kop: ‘De pandemie als criminologisch experiment’. Internationaal onderzoek laat een daling van criminaliteit zien tot wel 37 procent, terwijl het aantal cybermisdrijven steeg. De daling is – niet verrassend – het sterkste in de periodes van lockdown. Daarna zie je weer een stijgende lijn.
Ik heb alle dodelijke ziektes in boze tweets voorbij zien komen
Nog een effect van corona: online bedreigingen. Ik heb als tv-presentator van talkshow Op1 alle dodelijke ziektes in boze tweets voorbij zien komen. En zelfs een doodsbedreiging. Een geïrriteerde wappie had ophanging als straf in gedachten, naar aanleiding van uitzendingen over corona. Ik ben immers onderdeel van de boosaardige samenzwering van Mark Rutte, Hugo de Jonge, Ab Osterhaus, de slaafse publieke omroep en het complotgeboefte van het RIVM. Dat stelt mij voor een dilemma: geef je er ruchtbaarheid aan en ga je ermee naar de politie? Ik heb gekozen voor ‘blokkeer en negeer’. Dat werkt goed en kost me tot nu toe geen nachtrust. Nog een effect van corona: ik heb steeds meer vreedzame dromen…
Tekst | Charles Groenhuijsen, journalist
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com
www.chgroenhuijsen.com