Veel verzekeraars eisen het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging voor auto’s in het hogere segment, terwijl deze voertuigen niet voor de hoogste schadelast bij verzekeraars zorgen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft een risicomodel ontwikkeld dat helpt het aantal autodiefstallen terug te dringen.
Op het kantoor van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Utrecht toont Herman Dooijewaard, adviseur Keurmerken bij deze organisatie, de diefstalcijfers van personenauto’s. In de eerste zes maanden van dit jaar werden vooral Toyota RAV4’s gestolen, gevolgd door de Golf en Polo van Volkswagen. Op de vierde plaats staat de C-HR, eveneens van Toyota.
Op basis van deze cijfers ontwikkelde het CCV samen met verzekeraars een risicomodel. Daaruit blijkt hoe hoog het risicobedrag per auto per jaar is. Voertuigen met het hoogste risicobedrag vallen in de risicoklasse Hoog of Zeer Hoog.
> LEES OOK: Flink meer hybride auto’s gestolen in eerste halfjaar 2023
Hoog diefstalrisico auto’s
De vervangingswaarde van de Toyota RAV4 en C-HR ligt rond de 35.000 euro, maar door het hoge diefstalrisico komen veel uitvoeringen van de van deze typen in de risicoklasse Zeer Hoog terecht. Soms ligt het risicobedrag van specifieke uitvoeringen op duizenden euro’s per voertuig per jaar.
Daarom is het volgens Dooijewaard opmerkelijk dat veel verzekeraars pas beveiliging met het CCV-keurmerk eisen voor voertuigen vanaf 75.000 euro of meer. Dit terwijl het daadwerkelijke risicobedrag per voertuig voor veel van die duurdere auto’s een stuk lager ligt.
Over het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging
Het CCV is schemabeheerder van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Om de certificatieschema’s up-to-date te houden, werkt het CCV met verschillende werkgroepen en een Commissie van Belanghebbenden (CvB). In deze CvB zijn ook schadeverzekeraars vertegenwoordigd. Kiwa SCM is de certificatie-instelling die systemen en inbouwstations controleert op basis van het certificatieschema. In Nederland zijn er ruim 1.200 CCV-erkende inbouwbedrijven. Autobezitters kunnen zelf gratis checken in welke risicoklasse hun voertuig valt op Autodiefstalcheck.nl.
Bron: hetccv.nl
Volg Security Management op LinkedIn