Politici hebben vorig jaar vaker bedreigingen ontvangen, maar het aantal strafbare bedreigingen van volksvertegenwoordigers en bewindslieden is juist gedaald.
Dat meldde het Openbaar Ministerie maandag op basis van cijfers van het Team Bedreigde Politici van de Haagse politie over het jaar 2016. Bij het speciale politieteam kwamen vorig jaar 239 meldingen binnen van een mogelijke bedreiging. Dat waren er iets meer dan de 200 meldingen in 2015.
Strafbare bedreigingen
Vorig jaar zijn 65 van die meldingen als strafbare bedreigingen beoordeeld. In 2014 lag dat aantal nog op 92. Van die 65 strafbare bedreigingen heeft het OM in veertien zaken de verdachte gedagvaard of opgeroepen voor een zogenoemde OM-hoorzitting. In dat laatste geval komt er geen rechter aan te pas, maar legt het OM een straf op. In zes zaken heeft een rechter al uitspraak gedaan.
Team Bedreigde Politici
Politici moeten hun werk ongehinderd kunnen doen. Het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag heeft als taak hieraan bij te dragen. Het team is verantwoordelijk voor de intake, tactische opvolging en afhandeling als het gaat om bedreigingen met een misdrijf gericht tegen politici en andere personen binnen het rijksdomein en het lokale domein (die werkzaam zijn in het gebied van politie-eenheid Den Haag).
Aangifte
Als politici een bedreiging ontvangen, dan kunnen zij hiervan melding doen bij het Team Bedreigde Politici. Dit team bekijkt in overleg met het OM Den Haag of er ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging volgens artikel 285 Wetboek van Strafrecht: als er bijvoorbeeld gedreigd wordt met een misdrijf tegen het leven of met zware mishandeling. Als dat het geval is, neemt dit team de aangifte van de politicus op en neemt de zaak in behandeling.