In de strijd tegen cybercrime gaat de politie vanaf nu werken met vrijwilligers. Die zullen vooral worden ingezet voor onderzoek op het zogeheten dark web, het deel van internet dat voor de meeste gebruikers verborgen blijft. Dat melden RTL Nieuws en het AD.
In eerste instantie gaat het om veertien vrijwilligers die de politie al op een andere manier hielpen. Sommigen hebben een expertise die goed van pas komt bij het onderzoek naar cybercrime. Ze waren al opsporingsbevoegd en hebben nu ook een speciale opleiding gekregen.
Vaardigheden vrijwilligers nog onvoldoende benut
Theo van der Plas, bij de politie verantwoordelijk voor digitalisering en cybercrime, zegt dat ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise. “Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar hun vaardigheden werden nog niet door ons benut.”
Volgend jaar ook ict’ers van buiten af
Het gaat om een aantal ICT-consultants, maar ook om een gepensioneerde natuurkundige en een kankeronderzoeker. Sommigen werken al jaren als vrijwilliger bij de politie. Het is de bedoeling volgend jaar ook ict’ers van buitenaf aan te trekken, die op vrijwillige basis meewerken met de politie.