Afgelopen januari was ik samen met collega’s en 28 securitymanagement-studenten op studiereis in Londen. We bezochten daar onder meer de Nederlandse ambassade. Naast presentaties over internationale samenwerking tussen politie en justitiediensten hadden we het over culturele verschillen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Eén uitspraak bleef mij bij: ‘The British are too polite to be honest; the Dutch are too honest to be polite’. Behalve dat deze uitspraak iets zegt over de volksaard en etiquette van Britten en Nederlanders, is het de vraag of eerlijk en beleefd zijn al dan niet samengaan.
De algemene trend in onze maatschappij is dat door diverse crises verharding plaatsvindt tussen (bevolkings)groepen, dat er gepolariseerd wordt en dat eerlijk en beleefd zijn niet altijd loont. Politiek Den Haag geeft ook niet het goede voorbeeld getuige bijvoorbeeld het bedenkelijke niveau van de debatten in het kader van de afgelopen waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen en de verharding van debatten in de Tweede Kamer.
Algemene trend is dat eerlijk en beleefd zijn niet altijd loont
Uitbreiding verboden discriminatiegronden
In Den Haag is onlangs veel tijd en energie gestoken in een wijziging van artikel 1 van de grondwet (met een uitbreiding van handicap en seksuele geaardheid als verboden discriminatiegronden). Als jurist ben ik geen voorstander van deze uitbreiding. Ik zie het puur als iets symbolisch, omdat discriminatie op welke grond dan ook al grondwettelijk verboden is.
Maar als we dan toch onze grondwet aan het wijzigen zijn, zou het geen kwaad kunnen om daarin een recht op eerlijkheid en beleefdheid op te nemen. Gewoon om te laten zien dat de hierboven geciteerde uitspraak niet klopt en dat wij als Nederlanders naast eerlijk en recht voor z’n raap, ook beleefd en beschaafd kunnen zijn in de omgang. Laat sommige (Haagse) politici dan vooral wat vaker in de spiegel kijken en het goede voorbeeld geven. Het Bijbelboek Mattheüs zegt het al: kijk eerst eens naar de balk in je eigen oog voordat je iets zegt over de splinter in het oog van de ander.
Eerder mondiger en verwend, dan oneerlijk en onbeleefd
De groep studenten die op studiereis naar Londen was, kenmerkte zich door veel enthousiasme en actieve betrokkenheid. Met een aantal collega’s had ik pasgeleden een gesprek over de houding van een andere groep studenten. Zijn studenten tegenwoordig nog eerlijk en beleefd? In zijn algemeenheid denk ik dat zeker: ik ga er graag van uit dat de meeste mensen deugen. Er wordt richting docenten wel wat meer getutoyeerd dan vroeger, maar mijn indruk – en ook die van collega’s – is dat sommige studenten eerder mondiger, verwender en klageriger zijn dan dat ze oneerlijk en onbeleefd zijn.
Gelukkig maar. Dan hoef ik in Apeldoorn (in tegenstelling tot Den Haag) over slechte omgangsvormen en onbeschaafdheid in ieder geval niet te klagen.
Mr. Ben den Tuinder is docent recht bij de opleiding Safety & Security Management en onderzoeker bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion.
Meer blogs van Ben den Tuinder
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn