In het Groningse Ter Apel wordt per direct cameratoezicht ingevoerd in de strijd tegen een kleine groep asielzoekers die aanhoudend overlast veroorzaakt. De gemeente zegt daarmee gehoor te geven aan veel verzoeken van bewoners en bedrijven.
De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, kondigde al eerder een serie maatregelen aan om de overlast terug te dringen. Het zou gaan om een kleine groep bewoners van het asielzoekerscentrum in die plaats die geen recht zouden hebben op asiel in Nederland. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstallen en zakkenrollen. De burgemeester liet vorige week weten dat asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden krijgen. Ook is de politie meer aanwezig in de buurt van het asielzoekerscentrum.
Zes camera’s voor extra toezicht
De gemeente liet maandag weten als aanvullende maatregel zes camera’s op te hangen om extra toezicht uit te oefenen. Het gaat om vijf camera’s in het winkelgebied en een in de omgeving van een viaduct die op de looproute vanuit het asielzoekerscentrum richting het winkelcentrum ligt.
Vlagtwedde is niet de enige gemeente waar deze problematiek speelt. Groningen trok eerder aan de bel bij Den Haag over de overlast van zakkenrollende asielzoekers, onder wie een behoorlijk aantal illegale Noord-Afrikanen. Hoewel kansloos, zouden ze onder meer aangetrokken door vertrekpremies asiel aanvragen in Nederland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) liet daarop weten de terugkeervergoeding van 1950 euro die uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko en Algerije kunnen krijgen als zij vrijwillig Nederland verlaten, te schrappen.
Vorige week liet Dijkhoff weten dat deze overlastgevende groep met voorrang wordt aangepakt. Hij deed dat nadat medewerkers van asielzoekerscentra (azc’s) te kennen hadden gegeven zich niet meer veilig te voelen door crimineel en asociaal gedrag van asielzoekers uit met name Marokko en Algerije.