Eind 2023 pakte de Belgische politie bij het Brusselse concertgebouw ING Arena een man op die snode plannen had voor een aanslag. Hij gedroeg zich verdacht en bleek bij aanhouding enkele bidons met benzine en aanstekers bij zich te hebben. De man wilde brand stichten door zichzelf in brand te steken tijdens het concert van de zanger Fally Ipupa, een artiest van wie ik nog nooit had gehoord overigens, maar dit zegt misschien meer over mij… Commissaris Christophe Servais van de Brusselse politiezone bevestigde deze aanhouding en toedracht. Chapeau! Daardoor kon het concert na het incident doorgaan.
Zo’n bericht doet mij denken aan de horrornacht in het Parijse theater Bataclan, waar tijdens een concert van de rockgroep Eagles of Death Metal op 13 november 2015 met kalasjnikovs het vuur werd geopend op bezoekers. In totaal – in Bataclan, stadion Stade de France en een aantal restaurants
– kwamen honderddertig mensen om en driehonderdvijftig raakten gewond. Tussen de overlevenden ook Nederlanders onder wie Ferry Zandvliet die er een boek over schreef: Souvenirs, Beter na Bataclan.
Ander voorbeeld: in Manchester vielen bij een zelfmoordaanslag op 22 mei 2017 22 doden en zeker 59 gewonden. Een 22-jarige zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij de Manchester Arena, waar een concert van popster Ariana Grande aan de gang was. Na die aanslag zijn vier mensen gearresteerd.
Dreigingsniveau van 3 naar 4
Hoe groot is de kans nu op een aanslag in Nederland? De voorstelbaarheid van een aanslag tegen Nederland blijkt dermate toegenomen te zijn dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in december 2023 het dreigingsniveau heeft verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Dat betekent dus dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaats heeft. Maar kun je een aanslag door kwaadwillenden wel buiten de deur houden?
Signaleren van verdacht gedrag blijft grotendeels mensenwerk
Signaleren van verdacht gedrag blijft essentieel en grotendeels mensenwerk. Dat betekent dat naast alle beveiligingstechniek en fysieke beveiligers, ook het overige (horeca) personeel en bezoekers hun voelsprieten moeten uitzetten bij welk evenement dan ook. Voorafgaand aan de fysieke toegangscontrole zul je stelselmatig een gebouw of theatercomplex grondig moeten controleren. Vaak blijkt achteraf dat wapens of explosieven al eerder in een gebouw of arena verborgen werden. Dus cameratoezicht, intensieve controles deel uitmakend van een uitgekiend securitymanagementsysteem, lijken – zonder angst te zaaien – onontbeerlijk. Helaas worden daders dikwijls pas achteraf herkend.
Preventie is een open deur maar kan niet genoeg worden benadrukt en ondertussen moeten bezoekers zich in ieder geval vrij kunnen bewegen in een theater of arena om te kunnen blijven genieten van hun favoriete artiest.
Marcel van Duijn, Hoofdredacteur
redactie@securitymanagement.nl
Meer blogs van Marcel van Duijn:
Volg Security Management op LinkedIn