In het vierde kwartaal van 2022 stonden 123 vacatures open tegenover 100 werkzoekenden (bron: CBS). De politie – een grote werkgever in Nederland – kampt ook met personeelsschaarste. “Met jaarlijks 7500 vacatures en het uitgangspunt om een zo divers mogelijke organisatie te zijn, gaat het om een stevige uitdaging. Het tekort aan politiemensen is nog altijd niet van de baan. In 2025 is de bezetting weer op sterkte, wanneer duizenden aspiranten zijn opgeleid”, aldus de Nationale Politie.
Het demissionaire kabinet sprak in het coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over een forse investering van een miljard euro per jaar extra in veiligheid en justitie. Van wijkagent en recherche tot rechtspraak, Openbaar Ministerie, gevangeniswezen en reclassering. Grapperhaus (de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid) had het in 2021 over een versterking van de politie met 700 agenten in de wijken en op het internet, door een structurele investering van 114,5 miljoen euro. De vraag is of het kabinet in wording – na de politieke aardverschuiving – deze investeringen voortzet. Eerst zien dan geloven…
> LEES OOK: Politie blijft nog tot 2025 last houden van personeelstekort
Een beetje vent wordt geen agent?
Maar hoe werf je tegenwoordig agenten op de krappe arbeidsmarkt? Een promotieteam van de politie kwam in de jaren 70 op mijn middelbare school. Ze voerden campagne met de slogan ‘Die pet past ons allemaal!’ Er was een oubollige film met een scene van een langharige agent die zijn pet netjes opborg. Vlak voordat hij die in de kast legde, keek hij nog even in zijn pet waarin een foto van een sexy dame was geplakt. Wij pubers lachten ons hierom destijds kapot. In diezelfde tijd kwam ook een rocknummer uit van Peter Koelewijn: ‘Een beetje vent wordt geen agent!’ Een couplet daaruit: ‘Ik lag pas in m’n wiegie, toen me vader zei: hij stribbelt wel goed tegen, dat heeft hij vast van mij. Het dwarse van een filmster of vakbondspresident. Nee, deze vent wordt geen agent.’ Op de hoes van de plaat staat een slonzig geklede agent met daaronder agenten afgebeeld als kabouters die met een sleutel op de rug allen dezelfde kant oplopen.
Radio en tv lijken inmiddels enkel voor ouderen
Gelukkig toont de onlangs gevoerde campagne ‘Voor wie ik politiewerk doe?’ de veelzijdigheid van het politiewerk. De campagne richt zich op het aantrekken van agenten en IT’ers, maar laat ook zien dat er veel meer te doen is. Het is immers niet alleen het werk op straat. Wat ik nog mis, is een sterke campagne voor digitale media, plekken waar de doelgroepen zich bevinden. Radio en tv lijken inmiddels vooral gebruikt door ouderen en die zijn dus niet de doelgroep. Mooi is dat de Nationale Politie in 2024 het rijbewijs van agenten in opleiding gaat vergoeden tot een bedrag van 2750 euro. De maatregel geldt in eerste instantie voor één jaar. In de loop van volgend jaar kijkt de politie of de maatregel effectief is. Mogelijk wordt dit daarna verlengd. Kijk, dat snijdt pas hout!
Namens al mijn collegae wens ik u fijne feestdagen en een veilig 2024 toe!
Marcel van Duijn, Hoofdredacteur
redactie@securitymanagement.nl
Meer blogs van Marcel van Duijn:
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn