Ik ben een onverbeterlijke tech-optimist. Pessimisten beweren bij elke nieuwe technische doorbraak dat het einde van de wereld nabij is. Er zijn verrukkelijke sites (www.PessimistsArchive.org) waar met veel historische somberheid wordt gesproken over stoommachine, fiets, telegraaf, typemachine, stripboeken, auto, kopieerapparaat, internet, computer, walkman. Stuk voor stuk zouden ze groot onheil over de mensheid uitstorten. Alle hoop was verloren.
En nu hebben we dus AI (Artificial Intelligence). Weer klinkt een ontroostbaar ach en wee. Het gaat veel banen kosten. Ik lees over de beveiligingsbranche waar AI veel routinewerk zal overnemen: bewaken, sorteren van informatie, screenen van goederen en personen. Oh jee, we tuimelen in de afgrond van overbodigheid. Eh…, echt waar?
Houd er rekening mee dat je tenminste één keer moet omscholen
Grappig: diezelfde voorspelling over onheilspellend banenverlies hoorden we ook bij bijvoorbeeld de stoommachine, de lopende band, de computer. De voorspellingen kwamen nooit uit. We hebben net weer een geweldige golf van automatisering achter de rug. Het resultaat: geen verstikkend tekort aan banen. Integendeel, we hebben een schreeuwend gebrek aan personeel. Na elke technologische doorbraak kwamen er méér, niet mínder banen. Ja, er vervielen functies (loketbeambte, ponstypiste, telefoniste, magazijnbediende) maar er kwamen elke keer minstens evenveel nieuwe functies voor terug. Je hoeft je niet voor te bereiden op werkloosheid. Houd er wél rekening mee dat je gedurende je carrière minstens één keer drastisch moet omscholen naar een nieuwe functie.
En dan nog even kritisch over AI: het is veelbelovend maar allesbehalve perfect. Ik werk veertig jaar bij de televisie. Als ik bij Google mijn eigen naam intik, floepen er 81.000 hits tevoorschijn. Ik controleer af en toe mijn eigen Wikipedia-pagina. Inhoudelijk keurig in orde. Er zijn anonieme mensen die dat netjes bijhouden. Complimenten daarvoor. AI automatiseert dat soort informatie. Levert dat een beter resultaat op dan Wikipedia? Niet dus.
Het krioelt van de fouten op ChatGPT
Ik vraag regelmatig aan ChatGPT wat er over Charles Groenhuijsen bekend is. Daar word je niet vrolijk van. Het krioelt van de fouten: over de universiteit waar ik gestudeerd heb. Nee, niet Groningen, maar Utrecht. En nee, ik werkte nooit voor ABC-televisie en won in 2017 (jammer genoeg) ook niet de Gouden Ganzenveer. Het gekke is dat als je elke maand zo’n zoekopdracht geeft, er steeds nieuwe fouten bijkomen en oude verdwijnen. Zijn er handige digitale beveiligers die die fouten herstellen?
Is AI dus een luchtbel? Een hype? Nee, integendeel. AI zal het leven ingrijpend veranderen. Maar de techniek staat nog in de kinderschoenen. AI van vandaag is te vergelijken met de allereerste computer. Als ik over tien jaar of zelfs over één jaar over AI schrijf, zal het over een ander, oneindig veel beter product gaan.
Ik vraag ChatGPT of ik gelijk heb met mijn tech-optimisme. Ik krijg een heel optimistisch antwoord. Dat verandert vast niet!
Charles Groenhuijsen is journalist en werkte onder meer voor de NOS als correspondent, nieuwslezer en presentator. Sinds begin 2020 is hij presentator van talkshow Op1.
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com
Lees meer blogs van Charles Groenhuijsen
- Inklimmen en penetreren
- Foute meisjes
- Verdienen aan onveiligheid
- Vreemdgaan
- Onbenullen op het Ministerie van Justitie
Volg Security Management op LinkedIn