Oprichter Mark Zuckerberg van Facebook wordt dag en nacht bewaakt. Geen wonder. Hij heeft voor tientallen miljarden dollars aandelen in Facebook.
Leuk of niet, maar dan heb je niet alleen vrienden in het leven. Zijn beveiliging kost 20 miljoen dollar per jaar. In het verleden is gebleken dat dit bedrag veel te laag is. Je moet er maar zin in hebben. Een leven leiden waarin je geen stap kunt zetten of er lopen breedgeschouderde mannen om je heen met dopjes in hun oor en microfoons in hun mouw. Zouden ze die stoere zonnebrillen van de belasting mogen aftrekken als beroepskosten?
Het schijnt te wennen
Ik ken iemand in de wereld van Justitie die zijn halve huis vol heeft hangen met camera’s. Dat schijnt te wennen. Maar ik denk wel: zouden er jonge mensen zijn die dit soort functies nog ambiëren als ze weten dat dit qua privacy de prijs is die je betaalt. Juist de jongere generatie hecht aan een gezonde scheiding tussen werk en privé. Gelijk hebben ze. Mijn eigen generatie heeft dat te vaak verwaarloosd.
Zijn de Zuckerbergjes nog gelukkig getrouwd?
Misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf en RTL wordt al jaren zwaar bewaakt. Hij zegt: “Iedere vorm van spontaniteit verdwijnt uit je leven. Mijn beveiligers zijn aardige mensen en doen uitermate hun best om je iets van privacy te geven. Maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat het op langere termijn wel gevolgen kan hebben. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die aan de bel trekken als ze gedragsveranderingen bij mij bemerken.” John waarschuwt voor psychische problemen als stress. “We moeten elkaar scherp houden op dat vlak. We kunnen het wel steeds hebben over fysieke veiligheid, maar je mentale veiligheid is minstens zo belangrijk.” Vorig jaar concludeerde Van den Heuvel al: “Ik wil niet zeggen dat ik geen plezier meer in mijn werk heb. Maar ik heb wel erg moeten knokken om weer een beetje plezier te voelen en de glans terug te krijgen.”
Natuurlijk maakt techniek bewaking steeds beter en efficiënter. Drones kunnen ons inclusief gezichtsherkenning en opname van gesprekken goed in de gaten houden. En er is kunstmatige intelligentie, waardoor bijvoorbeeld bewakingscamera’s steeds slimmer worden. Allemaal waar, maar uiteindelijk komt het erop aan dat een alerte bewaker een bedreiging op tijd ziet en ernaar handelt. Mensen in creatieve vakken zijn als de dood dat technologie hun werk overneemt. Ik had bijvoorbeeld deze column ook via ChatGPT kunnen laten schrijven (niet gedaan hoor!). Maar de computer zal menselijke bewaking en beveiliging niet gauw overnemen.
Nog een onverwacht kantje aan persoonsbeveiliging. John van den Heuvel: “Als je echt een vreemdganger bent en je wilt ervan af, dan moet je persoonsbeveiliging nemen. Dat is voor mijn vrouw een hele geruststelling.” Eh…, is mevrouw Van den Heuvel nu gerustgesteld? Enne…, zijn de Zuckerbergjes nog gelukkig getrouwd? Drone op afsturen om te checken?
Charles Groenhuijsen is journalist en werkte onder meer voor de NOS als correspondent, nieuwslezer en presentator. Sinds begin 2020 is hij presentator van talkshow Op1.
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com
Lees meer blogs van Charles Groenhuijsen
- Gepeperde rekening
- Onbenullen op het Ministerie van Justitie
- Taxi als dekmantel voor misdaad
- We moeten onze vrijheid blijven bewaken
Volg Security Management op LinkedIn