Inbrekers komen op tal van manieren een twee-onder-een-kapwoning, rijtjeshuis, appartement of portiekflat binnen. Hoe komen inbrekers het vaakst een huis binnen en wat doe je ertegen? De Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) onderzocht het. De redactie zet voor u de cijfers op een rij.
De NIPW is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Aan het onderzoek deden ruim 1000 respondenten mee.
Inbraak in huis
- De meeste inbrekers komen binnen via de achterdeur (36 procent) en via het raam op de benedenverdieping (23 procent)
- 21 procent komt binnen via de voordeur
- In 60 procent van de gevallen komt een dief binnen via een raam op de bovenverdieping dat op een kierstand staat
Inbraak in appartement
- 71 procent van de inbrekers komt binnen via de voordeur
- 10 procent gebruikt het raam op de galerij
“Met name de achterkant van het huis blijkt gevoelig voor inbraak. Bij appartementen wordt de veelal zwakkere voordeur vaak geforceerd”, constateert Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.
5 inbraakmethodes
- Een inbreker gebruikt het vaakst een koevoet of schroevendraaier om binnen te komen (bijna de helft van de gevallen)
- Minder populair zijn flipperen (19 procent) of cilindertrekken/ kerntrekken (18 procent)
- Mocht de koevoet geen baat hebben, gaat de dief in 16 procent van de gevallen over op het raam ernaast of cilindertrekken
- Inbraken via de ramen op de benedenverdieping gebeuren in 64 procent van de gevallen met een koevoet of schroevendraaier
- Bij 60 procent van de inbraken via de bovenverdieping verleent de dief zich toegang tot het huis via een raam dat op de kierstand staat en daarom makkelijk kan worden losgebroken.
Staal adviseert mensen daarom wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun huis te kijken. “Inbrekers zijn steeds inventiever als het gaat om hun inbraakmethodiek. Inbreken met behulp van een koevoet of schroevendraaier komt nog steeds veel voor, maar andere methoden zijn in opkomst. Zoals bijvoorbeeld het flipperen. Hierbij maakt de dief simpel gebruik van een hard stukje plastic of een bankpasje om een deur, die niet op slot is gedraaid, te openen. Beide methoden zijn door het plaatsen van een anti-inbraakstrip eenvoudig te voorkomen”, aldus Staal.
Top 4 veiligheidsmaatregelen
- Een inbraak is voor bijna negen op de tien mensen aanleiding voor extra veiligheidsmaatregelen
- 31 procent let beter op deuren sluiten, 26 procent checkt het raam extra
- 29 procent plaatst betere sloten op de deur, 20 procent plaatst een slot op het raam
- 40 procent van de slachtoffers zou eerder veiligheidsmaatregelen nemen als ze wisten welke impact een inbraak zou hebben
“Bewustwording en aanzetten tot proactief handelen. Niet wachten totdat het jou overkomt. Dat is precies wat de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken voor ogen heeft. Een inbraak kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt wel, door zelf de juiste preventieve maatregelen te treffen, de kans erop zo klein mogelijk maken”, aldus Staal.