Het is geen nieuws hoe slecht wordt omgesprongen met, nota bene onder embargo, (staats)geheimen op het gebied van politiek, defensie of bijvoorbeeld de beveiliging van penitentiaire inrichtingen.
Zo lekt buiten de regeringsmuren de Miljoenennota altijd uit. Dit is inmiddels net zo gewoon als de jaarlijkse Prinsjesdag zelf. Het lijkt erop dat enkele politici dan spelen dat ze verontwaardigd zijn. Dus vragen ze voor de vorm om opheldering. Defensie-uitgaven zijn ook vaak bekend, net als wat er zal worden aangeschaft aan materieel, hetgeen dan weer interessant is voor kwaadwillenden. Van penitentiaire inrichtingen weten we inmiddels dat er sprake is van een personeelstekort en dat de beveiligingstechniek niet altijd up-to-date is.
Wat houdt het begrip ‘geheim’ nog in?
Kortom, wat houdt het begrip ‘geheim’ nog in? Een geheim is informatie die verborgen wordt en bestemd is om dat te blijven. Uitlekken is het naar buiten brengen van vertrouwelijke informatie. Degene die lekt is anoniem. Het is smullen voor de onderzoeksjournalist of fotograaf als hij of zij zo’n lek vindt (functie elders)…
Onlangs zag ik op het NOS Journaal, in rood aangegeven, de nieuwe aanrijroute rondom de bebouwde kom naar de extra beveiligde penitentiaire inrichting in Vught vanaf de rechtbank Amsterdam. Begrijpelijk dat burgers kritiek hebben op de huidige gang van zaken, want pakweg driehonderd keer per jaar rijdt een colonne, begeleid door een helikopter, met zeer hoge snelheid langs scholen en oversteekplaatsen. Nou, die nieuwe route ligt dus nu op straat… Handig! Voor wie?
Het moet allemaal wel nog worden aangelegd en dat kan nog wel even duren. Naar verluidt loopt de route door een natuurgebied waar nu nog padden en kamsalamanders heerlijk van hun rust genieten…
Dweilen met de kraan open
Kamerleden moeten geheimhouding beloven, maar sommigen weten niet meer wat dat nu inhoudt. Uiteindelijk is het lekken van de Miljoenennota dan ook weer niet zo spectaculair. Het is al jaren dweilen met de kraan open. Maar documenten die in het kader van onze nationale veiligheid strikt topgeheim zijn, mogen niet uitlekken. Regeringscentrum Den Haag is immers geen Duckstad, waar herkenbare zware jongens rondlopen.
Bij The Daily Move op BNR sprak onlangs universitair hoofddocent politieke geschiedenis van de Universiteit Utrecht dr. Eleni Braat over staatsgeheimen. Volgens Braat heb je drie niveaus. ‘Confidentieel’ is de laagste categorie, dan volgt ‘staatsgeheim geheim’ en tot slot ‘staatsgeheim zeer geheim’.
De nieuwe route naar de extra beveiligde penitentiaire inrichting Vught heeft klaarblijkelijk niet zo’n stempel gekregen. Ook criminelen hebben straks goed zicht op de route waarlangs hun kompanen vervoerd gaan worden.
Marcel van Duijn, Hoofdredacteur
redactie@securitymanagement.nl
Meer blogs van Marcel van Duijn:
Volg Security Management op LinkedIn