De Nederlandse Veiligheidsbranche roept op het keurmerk Particuliere Onderzoeksbureaus (POB) te blijven hanteren als uitgangspunt bij integriteitsonderzoeken naar lokale bestuurders. Dat keurmerk garandeert dat het betreffende onderzoeksbureau zelf integer en bekwaam is en het onderzoek goed kan uitvoeren.
Dat betoogt de Nederlandse Veiligheidsbranche in een internetconsultatie rond het voorstel voor de Wet Bevorderen Integriteit en Functioneren. Die wet moet gaan regelen hoe bestuurders van bijvoorbeeld gemeenten en provincies gescreend worden, bijvoorbeeld wat betreft hun financiële belangen – die niet mogen conflicteren met die van gemeente of provincie.
Verplichte VOG
Het gaat daarbij om het voorzien in een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor bestuurders en om verduidelijking van de bepalingen die betrekking hebben op belangenverstrengeling. Ook worden de bepalingen verbeterd die betrekking hebben op het opleggen en opheffen van geheimhouding op informatie.
Inkomsten uit nevenfuncties openbaar
Verder wordt een extra bevoegdheid toegekend aan de commissaris van de Koning als rijksorgaan in geval van integriteitskwesties dan wel bestuurlijke problemen in gemeenten. Ook wordt een voorziening in de Kieswet getroffen op het gebied van lijstuitputting. Daarnaast wordt geregeld dat openbaarmaking van nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties terstond dient te geschieden en voortaan ook elektronisch openbaar gemaakt dienen te worden.
Verplichte risicoanalyse
Volgens de bedrijfstakvereniging betekent het conceptwetsvoorstel een belangrijke stap van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijsrelaties naar verdere professionalisering van de integriteitsonderzoeken naar decentrale bestuurders. Zo wordt bijvoorbeeld het uitvoeren van een risicoanalyse een wettelijk verplichte procedurele stap voor de benoeming van een wethouder.
Verder stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche dat het goed is dat in de decentrale praktijk de inzet van externe onderzoeksbureaus gemeengoed is geworden. De wetgeving brengt daarin geen verandering.
De internetconsultatie vindt u hier.
Volg Security Management op LinkedIn