De voltijd hbo-opleiding Security Management is de eerste en enige studieroute op dit vakgebied in het hbo-onderwijs. Studenten worden opgeleid tot securityprofessional die private en publieke organisaties weerbaar maken tegen beïnvloeding door kwaadwillenden. De vierjarige studie kan ook in deeltijd gevolgd worden.
Elf jaar geleden deed de opleiding Security Management zijn intrede bij Saxion Hogeschool aan de Kerklaan in Apeldoorn. Rond 2017 werd de opleiding onderdeel van de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK). Bij de opleiding, die doorlopend wordt verbeterd en geactualiseerd, wordt beveiliging vanuit integraliteit benaderd. Hierbij zijn fysieke, personele, informatie- en ICT-beveiliging onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kenners van het vakgebied

Wouter Breij, docent/onderzoeker en werkzaam bij Justitie.
We spreken met twee echte kenners in het vakgebied die betrokken zijn bij de opleiding Security Management.
Wouter Breij werkt één dag in de week bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De andere dagen is hij bij Saxion te vinden als docent/onderzoeker. “Bij Justitie en Veiligheid werk ik als adviseur integrale beveiliging”, vertelt Breij. “Integrale beveiliging raakt het hele spectrum van zowel fysieke beveiliging en informatiebeveiliging als personele beveiliging. Dit werkveld sluit goed aan bij de opleiding Security Management.”
Zijn collega Hans Metz is een echte praktijkman. “Ik heb een technische achtergrond en in diverse branches gewerkt als facility-, quality- en securitymanager in het bedrijfsleven.
Toen de opleiding Security Management werd opgestart, zocht men mensen uit de praktijk. Zo ben ik betrokken geraakt bij Saxion; met het helpen de opleiding op te zetten. Nu ben ik vier dagen in de week docent safety en security.”
> LEES OOK: Tien jaar Saxion Hogeschool: “Constant zoeken we de verbinding tussen student en werkveld”
Keuze tussen safety en security valt na eerste schooljaar
In het eerste jaar maakt de student kennis met safety en security. Aan het einde van dit schooljaar besluit hij ofwel met het ene of het andere door te gaan. Stel, hij kiest voor Security Management, het tweede jaar is opgedeeld in een blok securityriskmanagement en er is een semester dat information-security wordt genoemd. Binnen elk semester worden weer specifieke vakken gegeven. Zowel Hans als Wouter zitten in het kernteam van securityriskmanagement. Een van de vakken die hier onder andere onder vallen is: securityprofessional als processpecialist.
Onze opleiding is niet alleen generiek maar ook verdiepend
Breij: “We zijn een bedrijfskundige opleiding, studenten moeten weten hoe een bedrijf in elkaar zit, hoe processen verlopen. Er is ook een module van data naar security-intel ligence. Waar haal ik data vandaan en hoe kan ik die omzetten naar bruikbare informatie? Ook is er nog een vak securitycultuur en gedrag. Hoe zit de cultuur van een organisatie in elkaar? Security-auditing en security-compliance is een module waarin de studenten leren welke relevante wet- en regelgeving van toepassing is in het
vakgebied security.”
> LEES OOK: Richard Franken: docent van de nieuwe Post-HBO-opleiding Integriteitsmanagement
Verdiepingsslag in het tweede en derde jaar

Hans Metz is vooral gevormd door de praktijk.
In het tweede en derde jaar maakt de student een verdiepingsslag. Hij werkt zelfstandig en in projectgroepen aan praktijkopdrachten, waarbij hij adviezen, plannen en analyses uitwerkt. Ook doet hij inspiratie op tijdens stages bij diverse organisaties, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn: NCTV, NIPV, Rabobank, Ordina en bol.com. In het derde jaar is het ook mogelijk om stage in het buitenland te lopen. Zo ervaart de student hoe het er in de internationale wereld van de security aan toegaat. Het blok business-continuity maakt deel uit van het derde jaar.
In het vierde jaar volgt de student een minor. Hans Metz: “Dat kan bij Saxion maar ook bij een andere hogeschool of in het buitenland. Met de minor kunnen studenten zich verdiepen in een bepaald onderwerp of zich juist verbreden.”
Altijd in contact met de praktijk
Kortom, gedurende de gehele studie is de student in contact met de praktijk. Door een opdracht, gastcolleges en de inbreng van de docenten die uit de praktijk komen. Ook kent de opleiding een safety- en security-lab, een voorbeeld van aansluiting op de praktijk. Wouter Breij: “Dat zijn de genoemde blokken waarbij studenten met een praktijkopdracht vanuit het werkveld aan de slag gaan.” Om te zorgen voor aansluiting op de praktijk is er een aantal samenwerkingsverbanden, zoals met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en met BCI Chapter Netherlands. Bovendien beschikt Saxion over een (internationaal) netwerk met onder andere de University of New Haven en securitymanagement-netwerkverenigingen ASIS en VBN. Van de laatste twee is ook een aantal docenten lid.
Tenslotte is er nog de beroepenveldcommissie, die er mede voor zorgt dat het curriculum van de opleiding up-to-date wordt gehouden. Is het niet ongelooflijk veel wat een securitymanager inmiddels moet weten? Breij: “Je dient vooral een generalist te zijn op een aantal gebieden. De securitymanager moet een bepaalde helicopterview hebben om juist de integraliteit te zien. Vanuit die integraliteit kunnen studenten zich natuurlijk ook gaan specialiseren in een of meerdere deelgebieden. Denk aan fysieke beveiliging of cybersecurity.”
> LEES OOK: Post-HBO registeropleiding Crisisbeheersing 2022 succesvol afgerond met diploma-uitreiking
Wat is dé securitymanager?
Maar wat is nu dé securitymanager? Metz: “Dat is natuurlijk afhankelijk van de werkomgeving. Elke werkomgeving heeft weer andere thematiek. Het mooie van de opleiding is dat we, zoals Wouter zegt, generiek opleiden en dat de student zich kan verdiepen, afhankelijk van waar de persoonlijke interesses liggen.”
“En”, vult Breij aan, “nu gaat er veel aandacht naar cybersecurity, maar cybersecurity is niet het enige. Ook die andere gebieden moeten in de gaten gehouden worden. Ter vergelijking: om een heel huis te beveiligen kan de aandacht niet alleen op de voordeur zijn gericht. Ook de achterdeur en de ramen vragen aandacht en soms de bewoners van het huis zelf. Verhogen van weerbaarheid blijft een samenspel tussen meerdere factoren. De integraliteit, zoals we al zeggen, is erg belangrijk.”
> LEES OOK: Security Management nummer 4: thema Kennis & Ontwikkeling
Associate Degree
Metz: “We zijn bezig met een Asssociate Degree om het gat tussen operationele beveiliger op mbo-niveau en de bachelor-opleiding op te vullen.” Breij: “En onlangs hebben we ons mogen presenteren tijdens de Week van de Integrale Beveiliging van de overheid. Leuk om te noemen is ook dat we contacten hebben met de VBN, Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland, en voornemens zijn om op hun summit op 21 maart 2024 aanwezig te zijn met een stand. Een mooi voorbeeld dat vanuit het werkveld ook de link gelegd wordt naar het onderwijs.”
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn