Ter voorbereiding op deze column heb ik een innovatieve test gedaan. Over de onderwerpen kennis en innovatie binnen de beveiligingssector heb ik een eerste opzet gemaakt. En toen heb ik ChatGPT over deze onderwerpen geconsulteerd. Ik was hier best van onder de indruk, ook van de snelheid van de productie. Zeer veel feiten kwamen overeen met hoe ik aankijk tegen de onderwerpen. En dan is het de kunst om kritisch te zijn op de feiten (wat is te algemeen of onjuist?) en vervolgens de eigen ervaring en kennis in de juiste mix toe te voegen aan de verkregen informatie. Dat maakt het eindresultaat krachtig en waardevol.
Laten we eens naar het resultaat kijken. De eigen kennis en ervaring veredeld dus met dat wat de AI-encyclopedie ervan vindt. Alleen al de eerste twee alinea’s van ChatGPT (met eerlijk gezegd wel af en toe een kleine aanpassing van mijn zijde) zeggen al genoeg. En zullen voor u absoluut herkenbaar zijn.
> LEES OOK: Overheid start met campagne tegen online criminaliteit ‘Laat je niet interneppen’
Oordeelt u zelf maar:
“Het huidige beveiligingsniveau in de beveiligingsindustrie kan worden beschreven als een mix van geavanceerde expertise en verouderde benaderingen. Aan de ene kant hebben beveiligingsexperts aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Wij hebben nu encryptie-algoritmen, biometrische identificatiesystemen en geavanceerde surveillance- en bewegingstechnologieën. En aan de andere kant is er nog steeds een gebrek aan bewustzijn en begrip rond beveiligingsrisico’s bij zowel individuen als organisaties. Menselijke fouten, gebrek aan bewustzijn en ontoereikende beveiligingsprotocollen zijn nog steeds veelvoorkomende problemen in de sector. Het is duidelijk dat er behoefte is aan betere opleiding en bewustwording op het gebied van beveiliging.”
Even de zaken op een rijtje. De discussie over de noodzaak van beveiligingsmaatregelen hoeft nog maar zeer zelden gevoerd te worden. Anders is het gesteld met de acceptatie van risicoanalyses die voorafgaan aan de implementatie. Gezien de grote afhankelijkheid van het internet of things is inspelen op kwetsbaarheden nog steeds van zeer groot belang. Fysieke beveiliging valt of staat met technische en digitale beveiligingsvoorzieningen.
Het is verstandig om te blijven wijzen op het belang van securitymanagement
Waarin mag worden geïnvesteerd?
- Acceptatie van nieuwe technieken.
- Beveiliging van privacygegevens in de systemen.
- Kennisdeling.
- En last but not least: auditing. Zonder controle op de werking is er geen goed beveiligingssysteem.
Het is verstandig om deze onderwerpen beter te integreren in de opleidingen en te blijven wijzen op het belang van securitymanagement.
Met dank aan mijn co-auteur ChatGPT.
Richard B. Franken is directeur van Franken Security Solutions. Daarvoor was hij directeur bij van Aetsveld, The Hague Security Delta, Trigion en Hoffmann bedrijfsrecherche.
Meer blogs van Richard Franken
Volg Security Management op LinkedIn
;