Covid-19 verhinderde dit voorjaar ook het doorgaan van het ASIS Security Management Congres. Organisatoren Vakmedianet/Security Management en het ASIS Benelux Chapter lieten zich echter niet uit het veld slaan, wat uiteindelijk op 24 november resulteerde in de eerste digitale uitvoering van dit jaarlijkse evenement. De securityprofessionals wisten gelukkig ook online hun weg te vinden naar de plenaire presentaties en de diverse kennissessies rond het thema ‘Teaming up for security’.
Natuurlijk, digitaal dat is even wennen. Maar met het platform Hopin lukt het om bij de bezoeker toch een congresbeleving te creëren. Zo is er een officiële receptie, presenteren de partners en sprekers zich op het expoplein, kunnen deelnemers elkaar via video ontmoeten op het netwerkplein, en is het volgen van de verschillende sessies eenvoudig en laagdrempelig. Het enige nadeel is dat je zelf de catering moet verzorgen.
“Er gewoon mee omgaan”
Dagvoorzitter Godfried Hendriks, Global President ASIS International refereerde in zijn openingspresentatie al direct aan de impact van de Covid-19 crisis door erbij stil te staan dat het congres dit keer in digitale vorm moest plaatsvinden. Maar Hendriks wilde niet teveel aandacht voor alle negatieve effecten van de crisis en hield de deelnemers voor dat “ook al is 2020 een vervelend jaar we er toch gewoon mee om moeten gaan”. Hij illustreerde dit met een fraaie quote: “This is not the year to get everything you want, but this is the year to appreciate everything you have.”
Hendriks sprak vervolgens zijn bewondering uit voor hoe de securityprofessionals wereldwijd omgaan met de Covid-19 crisis. Daarbij is hem opgevallen dat de securityfunctie dankzij de crisis eindelijk dichterbij de ‘board’ is gekomen en dat het erop lijkt dat security meer dan ooit wordt gewaardeerd. “Dat is iets om de komende tijd vast te houden”, aldus Hendriks.
Verder signaleerde hij dat door de crisis ‘resilience’ belangrijker lijkt te worden dan security voor bedrijven en organisaties. En dat is volgens hem ook iets om als securityprofessional de komende tijd rekening mee te houden. Hendriks sloot zijn inleiding af met de constatering dat als gevolg van de crisis de samenwerking tussen securityprofessionals onderling, maar ook tussen security-organisaties en met overheden is verbeterd.
Kansen voor verdere publiek-private samenwerking
Die laatste constatering vormde de perfecte overgang naar de keynote presentatie van Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Maar Van der Steur begon zijn presentatie met een korte schets van de impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche. En die was en is enorm, zo bleek uit zijn betoog. De particuliere beveiligingsorganisaties kregen dit voorjaar te maken met enorme omzetverliezen, bijvoorbeeld doordat Schiphol bijna stilviel, bedrijven en scholen sloten, enzovoort. En gespecialiseerde bedrijven zoals de evenementenbeveiligers kregen enorme klappen door het verbod op festivals en het niet doorgaan van het Eurovisie songfestival en de Grand Prix in Zandvoort. En wat te denken van het geld- en waardetransport dat werd getroffen door de oproep van het kabinet om zo min mogelijk contant geld te gebruiken. Dit alles vraagt veel flexibiliteit van de bedrijven in de branche, aldus Van der Steur.
Vervolgens ging Van der Steur op bevlogen wijze in op de kansen voor verdere publiek-private samenwerking. Want ondanks dat we volgens hem het in Nederland op dat terrein best goed doen, is er nog veel te winnen als het gaat om samenwerking tussen de beveiligingsbranche en de overheid. Enthousiast schetste Van der Steur aan de hand van een aantal voorbeelden op welke thema’s die kansen volgens hem liggen.
Alcoholcontroles overdragen aan beveiligingsbranche
Zo zou om te beginnen de informatie-uitwisseling tussen politie en particuliere beveiliging beter kunnen. Tevens pleitte hij voor een overdracht van bepaalde politietaken naar de beveiligingsbranche, zoals bijvoorbeeld alcoholcontroles, zodat de politie zich beter op zijn kerntaken kan focussen. Tenslotte wees de oud-minister van Veiligheid & Justitie op de soms knellende bestaande wetgeving en trage totstandkoming van nieuwe, waardoor de inzet van beveiligers bijvoorbeeld als spotters in de openbare ruimte momenteel nog niet mogelijk is.
Van der Steur sloot af met de toezegging zich de komende tijd in te zullen zetten voor het verder uitbouwen van de samenwerking met de overheid, met als doel een veiliger Nederland.
Kennissessies
Daar waar Hendriks en Van der Steur ‘live’ in de Vakmedianet studio aanwezig waren, werden de verschillende kennissessies door de meeste sprekers vanuit huis verzorgd. En ook al draaide alles om het thema ‘Teaming up for security’, toch bleek dat Covid-19 ook als een rode draad door veel van hun verhalen liep. Wat te denken van de sessie van Haroen Zuidam (Heineken), die security tijdens de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort als uitgangspunt had. Of Elise van Os en René Marchal met hun presentatie ‘Covid-19, a field day for Insider Threats?’.
De sessies werden druk bezocht en interactie tussen sprekers en deelnemers werd gefaciliteerd door de chatfunctie in Hopin, waardoor vraag en antwoord toch ook gewoon mogelijk was.
Thought Leadership Summit
Het tweede deel van het congres bestond uit de door professor Martin Gill verzorgde Thought Leadership Summit. Daan Weggemans, onderzoeker aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA), hield een keynote over ‘Loving a Terrorist. Exploring the role of family members of those who joined jihadist groups and how to deal with them.’ En Jaap de Waard, senior beleidsadviseur bij het ministerie van Justitie & Veiligheid, verzorgde een keynote over ‘Public and private crime control: Collaboration at the Benelux level’.
Outstanding Security Performance Awards
Het digitale congres werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de eerste Benelux OSPA’s. De Outstanding Security Performance Awards (OSPA’s) erkennen en belonen bedrijven en individuen in de beveiligingssector. De OSPA’s bieden uitblinkers in security de mogelijkheid om erkend te worden en zoals initiator van de OSPA’s Martin Gill het verwoordde: “Om hun succes te vieren.”
Winnaar van de prestigieuze Lifetime Achievement Award werd Marc Thienpont. De duidelijk geëmotioneerde Thienpont sprak in zijn dankwoord waarderende woorden voor Martin Gill en zei het een eer te vinden dat juist zijn vakgenoten hem deze prijs hadden toegekend.
De winnaars van de Benelux OSPA’s 2020 in de overige categorieën zijn:
- Outstanding Young Security Professional: Dirk Pichel (FedEx Logistics)
- Outstanding Security Team: Solvay Group Security
- Outstanding Security Consultant: Robrechts & Thienpont
- Outstanding Customer Service Initiative: Belgium Railway Customer Service Initiative, SNCB
- Outstanding Police/Law Enforcement Initiative: PZ Leuven & UZ Leuven Partnership Initiative
- Outstanding New security Product: VAMS® HI Secure, V-Authenticate Systems
- Outstanding Information Security Company: NVISO
De uitgebreide juryrapporten over de Award-winnaars zijn te lezen op: bnl.theospas.com
Terugkijken keynotes en kennissessies
Je kunt de keynotes en kennissessies binnenkort terugkijken. Zodra de video’s beschikbaar zijn, zal dit op Security Management worden gepubliceerd.
Volg Security Management op LinkedIn