In mei van dit jaar schreef ik een column over ondermijning. Daarin schetste ik onder andere hoe de onder- en bovenwereld steeds meer vermengen en dat door de toenemende invloed van criminelen op de samenleving het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt. Nu gebeurt het niet vaak dat ik spontane reacties krijg op mijn columns, maar dit keer werd ik aangenaam verrast. Er werd mij gevraagd waarom ik aandacht schonk aan een onderwerp als ondermijning? Dat was toch niet iets waarmee een security manager zich zou moeten bezighouden?
En toen kort daarop ook nog bekend werd dat de Bredase burgemeester Paul Depla een keynote presentatie over dit onderwerp zou verzorgen op het ASMC 2019, werd er ook door verschillende mensen voorzichtig gefronst. Maar wie Depla hoorde spreken, weet inmiddels dat ook particuliere beveiliging en security weldegelijk een rol hebben in de aanpak van ondermijning en dat volgens hem samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven cruciaal is om het tij te keren.
Om aan de kritische opmerkingen tegemoet te komen, heb ik de afgelopen maanden gezocht naar een auteur die de relatie tussen ondermijning en security zou kunnen beschrijven. Via via kwam ik in contact met Peter van Dusseldorp, die dit in een verhelderend artikel waarin hij de raakvlakken van security met ondermijning aanstipt is gelukt.
Voor je het weet nemen criminelen de business over
Mocht je je als security manager nog afvragen of je nu wel of niet iets met ondermijning moet, lees dan het artikel van Van Dusseldorp. Dan wordt duidelijk welke dreigingen er op de loer liggen. Want voor je het weet wordt ook jouw bedrijf door criminelen gebruikt om geld wit te wassen, nemen ze de business over, of anderszins. “Een vergrote aandacht voor security vergroot de weerbaarheid van een bedrijf tegen invloeden van de georganiseerde criminaliteit”, concludeert Van Dusseldorp.
En indien je je verder in de problematiek wilt verdiepen, dan kan ik het dit voorjaar verschenen rapport ‘Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven: aard en aanpak van het fenomeen’ aanbevelen. Ook Van Dusseldorp refereert in zijn artikel aan dit door de Erasmus Universiteit uitgevoerde onderzoek naar de import van cocaïne in de haven van Rotterdam. Het is weliswaar een lijvig wetenschappelijk document, maar leest soms als een spannend boek en maakt de urgentie van de problematiek meer dan duidelijk.
Arjen de Kort
Hoofdredacteur Security Management
– Security in tijden van ondermijning
– Breed offensief tegen ondermijning
– Arjen de Kort: Ondermijning
Neem nu een abonnement op de gratis nieuwsbrief van Security en ontvang elke donderdagochtend relevante berichten en artikelen eenvoudig via de mail. Mis dit niet!
Volg Security Management op LinkedIn