In Duitsland mag iedere volwassen inwoner vanaf volgend jaar drie wietplanten thuis telen voor persoonlijke consumptie, en in Luxemburg binnenkort zelfs vier wietplanten. In Malta mag dit al sinds 2022 (vier wietplanten) en Tsjechië staat vijf wietplanten toe.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in 2017 voor een amendement op de Opiumwet. Daarmee zou de thuisteelt van cannabis, bestemd voor eigen gebruik, worden toegestaan. Dit amendement maakt deel uit van de Wet gesloten coffeeshopketen, een wetsvoorstel van D66, dat sindsdien in de Eerste Kamer ligt en nog altijd wacht op inhoudelijke behandeling. In plaats daarvan zitten we in Nederland opgescheept met het experiment gesloten coffeeshopketen, dat tenminste tot 2028 duurt.
> LEES OOK: Aanloopfase wietexperiment op kleine schaal in Tilburg en Breda
Krachtig signaal, of het werkt of niet
Ondertussen worden in Nederland nog steeds mensen uit huis gezet omdat ze een paar wietplanten telen voor persoonlijk of medicinaal gebruik. De teelt is wettelijk verboden, al wordt dit in de meeste gevallen niet strafrechtelijk vervolgd. Maar burgemeesters hebben wel de bevoegdheid om ‘drugspanden’ buiten de rechter om maximaal een jaar te sluiten op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Dit is een bestuurlijke maatregel die tot doel heeft de openbare orde te herstellen. Als de politie ergens een paar wietplanten aantreft, worden deze in beslag genomen en vernietigd. Of deze maatregel het gewenste effect heeft, wordt niet onderzocht. Zoals wel vaker in het Nederlandse drugsbeleid willen bestuurders vooral een krachtig signaal afgeven. Of het werkt, weten ze niet.
Wanneer gaan politici eens regelen dat iedereen een paar wietplanten mag telen?
Inmiddels maken steeds meer landen onderscheid tussen grootschalige, criminele hennepteelt en de teelt van een paar planten, bedoeld voor persoonlijke consumptie. Zo wil men de zwarte markt en de daarmee samenhangende criminaliteit tegengaan en de politie en het Openbaar Ministerie ontlasten.
“De consumptie van cannabis is een maatschappelijke realiteit”, aldus de Duitse minister van Voeding en Landbouw. Het cannabisbeleid met steeds strengere straffen is mislukt. “Het doel om mensen van cannabis af te houden is nooit bereikt.”
Laat mensen die een paar wietplanten telen met rust
Welk Nederlands kabinet heeft de afgelopen twintig jaar zoveel realiteitszin getoond? Zonder uitzondering waren de ministers Donner (CDA), Hirsch Ballin (CDA), Opstelten (VVD), Van der Steur (VVD), Grapperhaus (CDA) en Yeşilgöz (VVD) tegen het legaliseren van (soft)drugs.
In Nederland gebruiken ongeveer 1 miljoen inwoners regelmatig cannabis. Natuurlijk moet grootschalige criminele hennepteelt streng worden aangepakt, zeker als dat zorgt voor gevaar en overlast. Maar laat mensen die een paar wietplanten telen met rust. Het wordt tijd dat politici eindelijk eens gaan regelen dat iedereen een paar wietplanten mag telen, zonder angst dat de burgemeester hun woning sluit.
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
- Oorzaak en gevolg
- Slachtoffers van de drugsoorlog
- Cancel-cultuur
- Aanpassing Sleepwet is reden tot zorg
- Bewaken en beveiligen
Volg Security Management op LinkedIn