Op 9 juni 2022 sprak de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid met vertegenwoordigers van politie, justitie en de beveiligingsbranche over bewaken en beveiligen. Volgens de politie is het aantal personen en objecten dat langdurig en intensief bewaakt en beveiligd moet worden de afgelopen jaren flink toegenomen en dit zal blijven stijgen.
De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad, maar is ook een gevolg van de toenemende polarisatie in de samenleving, met onder andere complottheorieën en het bedreigen van wetenschappers en medici. Voor de politie betekent deze nieuwe werkelijkheid dat het stelsel van bewaken en beveiligen grondig moet worden herzien. Bewaken en beveiligen moet een hoofdtaak worden van de politie, naast noodhulp en opsporing. Maar structurele en grootschalige inzet op dit gebied heeft een grote impact op andere politietaken. De vraag naar beveiliging zal de beschikbare capaciteit overtreffen.
Ook het OM onderkent dat bewaken en beveiligen onder grote druk staat. Zaken zijn in aantal toegenomen, complexer geworden, duren langer en vereisen steeds meer ingrijpende veiligheidsmaatregelen.
Volgens de Koninklijke Marechaussee onderstreept de toenemende vraag naar beveiligingsmaatregelen alsmede de krapte op de arbeidsmarkt, de noodzaak van effectiviteit en flexibiliteit. Een structurele en duurzame oplossing valt of staat met de effectieve inzet van personeel.
Samenwerken met private beveiligingsbedrijven is een van de oplossingen
Ook de Nederlandse Politiebond (NPB) wijst erop dat de komende decennia de behoefte aan bewaking en beveiliging van personen en gebouwen toeneemt. Volgens de NPB is samenwerken met private beveiligingsbedrijven een van de oplossingen. Hier zou de politiek gerichter op kunnen sturen, door te voorzien in duurzame financiering. Daarnaast is de kwaliteit van bewaken en beveiligen gebaat bij de structurele inzet (analyses en adviezen) van gedragswetenschappers en sociologen, aldus de NPB. Goede samenwerking tussen de politie en de particuliere beveiligingsbranche is essentieel. Particuliere beveiligingsbureaus hebben de expertise en mankracht om de politie te ontlasten. Maar de Nederlandse Veiligheidsbranche verwacht niet dat inzet van de particuliere sector alleen de oplossing is. Die ziet meer in het samen ontwerpen van nieuwe beveiligingsconcepten, waardoor de capaciteit (publiek en privaat) effectiever wordt benut.
Stuk voor stuk waardevolle analyses en inzichten. De vraag is hoe politiek Den Haag hierop gaat reageren. Maar dat er iets moet veranderen, is wel duidelijk.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
- Tekort mensen biedt ook kansen
- Dumpert
- Zijn er straks nog wel genoeg beveiligers?
- De wetenschap van bedreiging
- (De-)escaleren
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Volg Security Management op LinkedIn