In de havens van Rotterdam en Antwerpen vinden ieder jaar opnieuw grote drugsvangsten plaats. In 2022 ging het in Rotterdam om 160 vangsten en om 50.000 kilo cocaïne. Antwerpen had in dat jaar 150 vangsten en daar steeg het aantal kilo’s van 90.000 naar 110.000. De havens kunnen deze stroom cocaïne niet meer aan.
De burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen, Ahmed Aboutaleb en Bart De Wever trekken eensgezind op in hun strijd tegen drugscriminaliteit. Maar als reactie hierop worden criminele organisaties steeds meedogenlozer, met ontwrichtende gevolgen voor de samenleving. Ministers worden bedreigd en er vallen onschuldige slachtoffers. Recent stierf in Antwerpen een 11-jarig meisje als gevolg van een schietincident dat verband houdt met de drugsoorlog. Naar aanleiding hiervan riep de burgemeester van Antwerpen op om ‘desnoods het leger te sturen om de Antwerpse haven te bewaken’.
In plaats van de erkenning dat zijn aanpak alleen maar leidt tot een steeds verdere escalatie, pleit De Wever voor intensivering van de strijd. Meer van hetzelfde is geen remedie voor dit probleem. Dat blijkt uit de ervaringen met de georganiseerde misdaad in de jaren 20 van de vorige eeuw (Al Capone) en in Mexico, waar de oorlog tegen drugs de maatschappij heeft ontwricht. Sinds 2006 wordt het leger daar ingezet. Vooralsnog heeft dat alleen maar geleid tot meer geweld en tot meer onveiligheid.
Iedere oproep tot legaliseren van drugs wordt afgedaan als ‘volstrekt naïef’ en ‘borrelpraat’
Illegaliteit is het grootste verdienmodel
Criminoloog Tom Decorte van de Universiteit van Gent wijst erop dat de illegaliteit van drugs het grootste verdienmodel is. De aantrekkingskracht van het grote geld maakt dat de strijd nooit gewonnen kan worden. Daarom pleit hij voor het legaliseren van drugs. Ook in Nederland pleiten steeds meer wetenschappers hiervoor. Hierdoor krijg je grip op de situatie, bied je gebruikers een alternatief en ontneem je criminelen hun verdienmodel. Maar in plaats van dergelijke signalen serieus te nemen en op zoek te gaan naar oplossingen die zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, doen ministers en burgemeesters iedere oproep tot legaliseren af als ‘volstrekt naïef’ en ‘borrelpraat’.
Scheiding der machten vasthouden
Het inzetten van het leger is precies wat je niet zou moeten doen. In een democratie behoort de taak van het beschermen van de binnenlandse veiligheid toe aan de politie. Defensie garandeert de veiligheid van de staat tegen externe vijanden. De politie garandeert de veiligheid op straat. In Nederland en België is sprake van een strikte scheiding der machten. Bestuurders die ervoor pleiten om dit los te laten, zetten de deur open naar een dictatoriaal systeem. Op die manier leidt de oorlog tegen drugs uiteindelijk tot de ondergang van de democratische rechtsstaat.
Kaj Hollemans is expert bij KH Legal Advice op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Lees meer blogs van Kaj Hollemans
- cancel-cultuur
- Aanpassing Sleepwet is reden tot zorg
- Bewaken en beveiligen
- Tekort mensen biedt ook kansen
Volg Security Management op LinkedIn