Links en rechts is er soms forse kritiek op de (bouwkundige) beveiliging in Nederland. Inbrekers zouden nauwelijks hinder ondervinden van alle preventiemaatregelen. Sterker nog: ze wandelen op hun dooie akkertje met een glimlach naar binnen, om er vervolgens zonder enige moeite met een flinke buit vandoor te gaan. Is het echt zo slecht gesteld met de inbraakbeveiliging in ons land?
Om de vraag maar direct te beantwoorden: nee, natuurlijk niet. Sterker nog, we maken het de dieven juist verrekte lastig.
Lange uitsteltijd niet altijd in belang van ondernemer
Een veelgehoord bezwaar van beveiligingsspecialisten is dat de uitsteltijd te kort zou zijn. De uitsteltijd is de tijd die een inbreker nodig heeft om bij de buit te komen. Hoe zwaarder de genomen bouwkundige beveiligingsmaatregelen, hoe langer een inbraakpoging duurt. Als oplossing wordt aangedragen om de uitsteltijd te verhogen met zwaardere beveiligingsmaatregelen, zodat inbrekers nauwelijks nog binnenkomen. Waar dan echter aan wordt voorbij gegaan, is de behoefte van de ondernemer zelf. Niet iedere ondernemer zit erop te wachten dat zijn pand wordt omgebouwd tot een fort. In de meeste gevallen is dit financieel niet haalbaar en onnodig. De beveiligingsfilosofie van ondernemers is vaak niet gericht op het buiten houden van de daders, maar het beschermen van dure goederen. Ook heeft zware beveiliging nogal wat gevolgen voor bijvoorbeeld de toegankelijkheid en de bedrijfsvoering. Als het risico op inbraak laag is, dan hoef je niet de zwaarste beveiligingsmaatregelen te treffen.
Af en toe een schouderklopje voor de beveiligingsbranche in Nederland is op z'n plaats
Wat is het risico op inbraak
Goede beveiligingsbedrijven gebruiken de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) om het risico op inbraak van bedrijfsgebouwen te bepalen. De aantrekkelijkheid én de waarde van de goederen bepalen de risicoklasse. Deze risicoklasse is vervolgens beslissend voor de zwaarte van de te nemen beveiligingsmaatregelen. Is het risico op inbraak niet heel groot, dan is ook de mate van de aanbevolen beveiliging minder fors. Uiteindelijk gaat het ook om keuzes: welk risico op inbraak is de ondernemer bereid te lopen. Of kan hij het risico op een andere manier afdekken, bijvoorbeeld door te verzekeren. Zo zal een juwelier behoefte hebben aan een set van pittige beveiligingsmaatregelen, terwijl het bij de slager wel een onsje minder mag.
Beveiliging is werk voor specialisten
Ieder volwassen beveiligingsbedrijf weet dat succesvolle beveiliging draait om de juiste combinatie van maatregelen. Door een BORG-gecertificeerd bedrijf in te schakelen ben je er zeker van dat op basis van het inbraakrisico de juiste en passende organisatorische, bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen worden getroffen. Een belangrijk deel van het succes van de beveiliging ligt wel gewoon bij de ondernemer zelf. Een goed slot op de deur is namelijk nutteloos wanneer je de sleutel niet omdraait.
Aantal inbraken fors afgenomen
De cijfers van het CBS laten al jaren op rij sterk dalende inbraakcijfers zien. Als het gaat om de aanpak van woninginbraken boeken we in Nederland grote vooruitgang. Het jaar 2020 doet daar natuurlijk nog een schepje bovenop, doordat we vanwege COVID-19 allemaal thuis zitten. Ook het aantal inbraken bij winkels en bedrijven is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Ook als het gaat om de aanpak van woninginbraken boeken we in Nederland grote vooruitgang. Deze cijfers tonen het succes aan van de totale inbraakpreventie in Nederland. Het is goed om daar eens een keer stil bij te staan.
Cijfers diefstal en inbraak
Winkels en bedrijven
In 2010 was het aantal geregistreerde diefstal- en inbraakincidenten bij winkels en bedrijven nog 34.960. In 2019 is dit afgenomen tot 14.810. Een afname van 58%.Woningen
Er werd in 2012 ruim 92.000 keer ingebroken in woningen. In 2019 is het aantal woninginbraken afgenomen tot 39.480. Een afname van ruim 57%.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Beveiliging van hoogste segment
Er zijn in Nederland veel beveiligingsbedrijven die werken volgens de BORG-regeling. Deze regeling is voor pakweg 95% van alle panden in Nederland toereikend. Waar duidelijk nog een uitdaging ligt is de beveiliging van het hoogste segment. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is daarom samen met belanghebbende partijen gestart om te bekijken hoe deze handschoen wordt opgepakt.
Succes dankzij beveiligingsbedrijven
We zijn in Nederland succesvol met onze aanpak van inbraak. Dat betekent niet dat we nu kunnen stilzitten. Het kan altijd beter. Er zal altijd kritiek zijn en dat houdt ons scherp. Maar af en toe een schouderklopje voor al die beveiligingsbedrijven in Nederland die in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor het succes van (bouwkundige) inbraakpreventie is ook op z’n plaats. Hierbij!
Herman Dooijewaard, marketingcommunicatieadviseur Keurmerken bij het CCV
– De finalisten van de Benelux OSPA’s 2020 zijn bekend!
– De erbarmelijke staat van bouwkundige beveiliging
– Risico-gedreven beveiligen
Volg Security Management op LinkedIn