Een werknemer heeft nogal wat materialen gestolen uit het bedrijfsmagazijn. Het bedrijf wil de kosten vergoed hebben van de gestolen spullen en het onderzoek door het recherchebureau.
Werknemer X is sinds maart 2014 als elektro-/beveiligingsmonteur in dienst bij een elektrotechnisch installatiebedrijf. Het bedrijf beschikt over een open magazijn. De bedrijfsleiding merkt in de loop van 2016 dat de aantallen ingekocht materiaal in toenemende mate afwijken van de gebruikte aantallen. Een verklaring wordt niet gevonden, zodat geconcludeerd wordt dat er uit het magazijn wordt gestolen. Eind juli 2016 wordt de zaak in handen gegeven van een recherchebureau dat onder meer een verborgen camera ophangt. In een gesprek heeft X toegegeven, dat hij spullen heeft meegenomen en heeft verkocht. De inmiddels ex-werkgever doet bij de politie aangifte wegens diefstal en vordert in een civiele procedure bijna 225.000 euro schadevergoeding voor onder meer de ontvreemde goederen en de kosten van het recherchebureau.
>> LEES OOK DE OVERZICHTSPAGINA OVER CAMERATOEZICHT
Onrechtmatig handelen door plaatsen camera?
Hoewel X erkent dat hij spullen heeft meegenomen, acht hij het gebruik van de camerabeelden onrechtmatig. De rechtbank oordeelt dat ook als gehandeld is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens de verkregen beelden in een civiele procedure wel gebruikt mogen worden. Volgens artikel 152 Wetboek van Burgerlijk rechtsvordering mag het bewijs door alle middelen worden geleverd. In dit geval geldt dat het algemeen maatschappelijk belang – en dat is dat de waarheid aan het licht komt – zwaarder weegt dan het belang van de uitsluiting van het bewijs. De inbreuk op de privacy was beperkt gezien de korte duur van een week en de plaats, alleen het magazijn. De rechtbank ziet dan ook geen reden de camerabeelden niet te gebruiken.
De inbreuk op de privacy was beperkt
Daarmee staat vast dat X zonder toestemming materialen uit het magazijn heeft meegenomen om die te verkopen aan anderen. Dat is onrechtmatig handelen en X is verplicht de daardoor geleden schade te vergoeden. Dat geldt niet alleen voor de periode van het cameratoezicht. X heeft erkend dat hij sinds januari 2016 groepenkasten en dimmers meenam. Maar hij heeft zo vaak spullen meegenomen, dat hij de aantallen niet meer weet. Zelf schat hij de schade op 15.000 euro. De rechtbank bepaalt de totaalwaarde echter op 95.914,31 euro. Daar komt bij de kosten van het recherchebureau van 7.650 euro.
Aantekening
Ook in 2014 en 2015 waren spullen verdwenen. Dat X de dader zou zijn geweest, achtte de rechter niet bewezen. Overigens kun je wel vraagtekens zetten bij het beheer van dit wel erg open magazijn.
Bron: Rechtbank Utrecht, 6 december 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:6075

Mr. ing. R.O.B. Poort is jurist en veiligheidskundige
> Lees meer blogs van Rob Poort
Volg Security Management op LinkedIn