Het lijkt een trend in de woonomgeving van vermogende Nederlanders: onderzoekers stuiten steeds vaker op drones, bakens, dashcams en spy camera’s. Bij het verzamelen van informatie, bijvoorbeeld om vaste patronen en bewegingen of andere kwetsbaarheden van hun potentiële doelwitten in kaart te brengen, maken criminelen gebruik van deze technische hulpmiddelen. Ter illustratie een aantal casussen.
Evert Henningheim en Marcel Welberg
Geprepareerde drone
Bewoners van een landgoed horen een zoemend geluid in de tuin en zien na lang zoeken dat het om een drone gaat. Deze is vrijwel niet zichtbaar, maar door te zoeken in de richting van waar het geluid komt valt deze slechts waar te nemen. Na even stil te hebben gehangen boven de tuin, klimt de drone hoger de lucht in, is het geluid weg en de drone niet meer zichtbaar.
De bewoners gaan hun huis in en een van hen probeert de drone met een verrekijker te traceren. Dit lukt echter niet en men gaat er vanuit dat deze is weggevlogen. In de directe omgeving worden noch de drone, noch eventuele bestuurders van de drone waargenomen.
Een paar dagen later wordt dezelfde drone weer gezien op het moment dat deze de tuin verlaat. Op verzoek van onze cliënt maken wij zowel bij het centrale meldpunt alsmede bij onze politiecontacten melding van deze gebeurtenissen.
In een periode van vijf weken is het toestel diverse keren waargenomen. Uiteindelijk is het gelukt om de drone uit de lucht te halen. Het ging om een geprepareerd toestel. De navigatieverlichting was uitgeschakeld en het toestel was zodanig overgeschilderd waardoor het zeer moeilijk in de lucht was waar te nemen. De door de aanwezige camera op een SD kaart opgeslagen beelden toonden dat er aandacht was voor de achterzijde van de woning en de raampartijen. De gegenereerde beelden waren van zeer hoge kwaliteit.
Dashcam
Op de openbare weg voor het toegangshek van een villa staat een voor onze preventieve observant onbekend voertuig geparkeerd. Deze auto komt diverse keren in beeld, omdat de auto een vaste parkeerpositie kiest. Onderzoek wijst uit dat in de auto een dashcam gemonteerd is. Deze staat in een opvallende hoek ten opzichte van de voorruit. Daardoor heeft de camera zicht op het toegangshek van de villa. Na onderzoek blijkt de camera met de ‘cloud’ verbonden te zijn en dat de beelden ‘live’ uitgekeken kunnen worden.
Peilbaken
Per toeval wordt er bij het uitkijken van camerabeelden ontdekt dat er in de voorgaande nacht twee mannen met bivakmutsen over het toegangshek van een luxueus appartementencomplex zijn geklommen. Zij lopen direct naar de garagedeur en weten deze te openen. Na een paar minuten lopen beide mannen weer de garage uit en gaan terug zoals ze gekomen waren. Er is geen poging ondernomen om via de garage het appartementencomplex binnen te gaan. De in de garage aanwezige voertuigen vertoonden geen braaksporen. Na onderzoek blijkt dat één van de auto’s was voorzien van een peilbaken.
Spy-cam
Onlangs vonden de bewoners van een woning een onbekend voorwerp in de tuin. Het bleek een zogenaamde spy-cam te zijn, een heimelijk geplaatst, verborgen cameraatje. Het cameraatje was voorzien van een geheugenkaartje en ingesteld om op gezette tijden de toegang tot de woning op te nemen.
Bij het terugkijken van het eigen cctv-systeem zagen de bewoners dat eerder die week gemaskerde mannen de tuin binnendrongen en daar enige tijd bezig waren, vermoedelijk met de installatie van de camera, waarna ze weer vertrokken.
De bewoners hebben aangifte gedaan bij de politie en tevens extra beveiligingsmaatregelen getroffen.
Technische middelen eenvoudig en goedkoop te krijgen
Het is bekend dat professionele criminelen zich goed voorbereiden op een klus en daarvoor vaak ook verkenningen uitvoeren of andere voorbereidingshandelingen plegen. Naast informatieverzameling via internet of social engineering, voeren zij regelmatig nog een verkenning uit om de actuele situatie ter plaatse te verifiëren. De in dit artikel behandelde casussen tonen eens te meer aan dat criminelen daarbij gretig gebruikmaken van de hedendaagse technische mogelijkheden om informatie te verzamelen. De middelen zijn goedkoop en anoniem te verkrijgen via internet en eenvoudig in gebruik.
Beveiligingsinbreuk waarbij geen alarmering plaatsvindt
Vanuit securitymanagement zijn er diverse mogelijkheden om dergelijke beveiligingsinbreuken te onderkennen. De bekende organisatorische, bouwkundige en elektronische (OBE-)maatregelen rondom woningen en bedrijfspanden kunnen natuurlijk ingesteld worden om bij beveiligingsinbreuken een alarmmelding te genereren. Wat echter als de beveiligingsinbreuk vanaf of in de openbare ruimte plaatsvindt en er geen alarmering wordt gegenereerd?
Er dient structureel aandacht te zijn voor eventueel geplaatste technische observatiemiddelen
Predictive profiling
Preventieve observatie en ‘predictive profiling’ hebben als doel om in een zo vroeg mogelijk stadium bedreigingen te herkennen en hier actie op te ondernemen. De observant/profiler scant de omgeving op afwijkend gedrag. De traditionele inzet van een preventieve observant lijkt met bovengenoemde modus operandi voor extra uitdagingen te staan. Er dient daarom naast de fysieke observatie ook structureel aandacht te zijn voor de aanwezigheid van eventueel geplaatste technische observatiemiddelen. En tref je deze middelen aan, hoe ga je daar dan protocollair mee om?
Dit zijn zaken om over na te denken en rekening mee te houden voordat een beveiligingsproject gestart wordt.
Evert Henningheim is algemeen directeur van Brightline Security B.V., Marcel Welberg is security consultant bij Secure Advance.
– Gratis whitepaper cameratoezicht & Artificial Intelligence
– Vier decennia beveiliging en veiligheid
– Thermische camera’s: hot or not?
Volg Security Management op LinkedIn