Aandacht voor brandpreventie en -bestrijding vind ik al jaren het achtergestelde kindje in het veiligheidsdomein. Maatregelen treffen hoort erbij, is in veel gevallen een verplichting, maar bij de invoering gaat het vaak mis. En het maakt daarbij niet uit of wij het hebben over de brandveiligheid in onze woning of in bedrijfs- of publieke gebouwen. Meestal is de impact van brand groot. Het is een zaak van leven of dood, of meer zakelijk: het voortbestaan van de organisatie. Toch is de belangstelling voor de gevolgen van brand gering.
Mensen zoals u en ik, werkzaam in het veiligheidsdomein, zullen de volgende vragen vaker gehoord hebben: 1) waarom gaan de liften naar beneden en de deuren open bij brand in een groot gebouw? Of: 2) waar dient compartimentering eigenlijk voor? En: 3) hoe evacueer je bij een brand de mindervalide medemens? En zo zijn er meer voorbeelden te noemen van weinig kennis, zakelijk en privé.
Het aantal branden in bedrijfspanden en scholen is redelijk stabiel. En ten opzichte van de ons omringende landen staan wij in de middenmoot qua brandschades. Het aantal woningbranden is echter wel gestegen, ook onder invloed van thuiswerken door corona. Er werden in 2020 66.657 woningbranden gemeld, een jaar eerder waren dat er 64.879 (bron: Verbond van Verzekeraars). Het aantal doden en gewonden bij brand thuis is groter dan op het werk.
Top 10 oorzaken van brand
Op het werk houden specialisten zich bezig met brandveiligheid en wordt er (verplicht vanuit de BHV-regelgeving) instructie gegeven en geoefend. Thuis is dat heel anders. Daar hangt het treffen van maatregelen af van de vraag of bewoners zich bewust zijn van het risico op brand en de gevolgen hiervan. Als je kijkt naar de top 10 van oorzaken van brand (bron: CBS), dan is meer dan de helft van die oorzaken ook op woningen van toepassingen. Die top 10 is: 1) Menselijk handelen, 2) Brand elektra, 3) Brandstichting, 4) Brand in de omgeving, 5) Bliksem, 6) Hennepteelt, 7) Brand door broei, 8) Brand door dakdekken, 9) Montagefouten, onder andere bij zonnepanelen, 10) Overig en onbekend.
Een brandblusser in de buurt van de barbecue is geen overbodige luxe
En dat terwijl er eenvoudig en goedkoop maatregelen genomen kunnen worden. Zo is een vluchtladder voor bovenwoningen geen extreem dure of lastige aangelegenheid. En per 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke etage van een woning. Voor enkele tientjes breng je de veiligheid op een hoger niveau. Doe er dan gelijk een gas- en koolmonoxidemelder bij. En tot slot: een brandblusser in de buurt van de barbecue is geen overbodige luxe. Mochten de hamburgers ongewild erg hard gaan, dan kun je snel ingrijpen. Iedere brand voorkomen is lastig, maar voorkomen dat een kleine brand groot wordt, lukt vaak wel.
Meer blogs van Richard B. Franken
Richard B. Franken RAN is Directeur van Franken Security Solutions. Daarvoor was hij directeur bij van Aetsveld, The Hague Security Delta, Trigion en Hoffmann bedrijfsrecherche.
Volg Security Management op LinkedIn